Maria uit Lendelede maakt pluchen poppen om verveling tegen te gaan

Redactie KW

De 85-jarige Maria Vynckier uit de Izegemsestraat in Lendelede verveelt zich niet langer in de lockdownperiode. “Toen ik bij de eerste lockdown niet meer mocht kaarten met de vriendinnen begon ik pluchen poppen en vlinders te maken”, zegt ze. “Ondertussen zijn er dat al 150 stuks!”

Maria Vynckier (85) is een geboren Izegemse maar woont sinds 1956 in Lendelede waar ze met haar man Gerard Pannecoucke vele jaren een tabakskwekerij in de Kwadestraat runde.

In 1960 stierf Gerard en twee jaar later werd Maria Elias Vandenbulcke haar levenspartner, hij overleed in 2017. “Wijlen pastoor Wullepit vroeg me in 1986 vroeg om te helpen de Missiebond nieuw leven in te blazen”, zegt Maria. “Ik zocht een ploeg van 35-tal bevriende vrijwilligers bijeen om allerlei handwerkjes te breien en naaien en die dan te verkopen ten voordele van de Missiebond. Zestien jaar werkten we daar met die ganse ploeg bij manier van spreken dag en nacht aan.

“Poppen maken om de verveling tegen te gaan”

We verkochten onze naaiwerkjes op Palmzondag in de Sint-Blasiuskerk en de donderdag na Pasen in zaal ‘Licht en Ruimte’ in Roeselare. Telkens met succes.”

Niet stilzitten

Maria pakte bij het begin van de eerste coronalockdown haar vroegere hobby weer op.

“Ik kon niet meer kaarten met de vriendinnen en mijn schoonzus Maria Maes, omdat we door de coronamaatregelen elkaar niet meer mochten zien. Zo kwam bij mij de idee op om thuis poppen en vlinders te maken. Figuren als Mickey Mouse en Pipi Langkous en leuke kleurige vlinders. De nodige stoffen en garens zijn vaak restjes en krijg ik van vrienden en vriendinnen. Mijn buurvrouw Esther Callens helpt me bij het maken van de poppen, vooral met het vlechten ervan.”

gratis

In totaal maakte Maria met haar buurvrouw Esther al meer dan 150 poppen en vlinders sinds maart vorige jaar.

“Die verkocht ik niet, maar gaf die gratis weg aan vrienden en kennissen. Er staan er hier nog heel wat op een zetel in de woonkamer die nog wel bij iemand zullen terechtkomen.” (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.