Maria is nog hot in de Westhoek

Foto: We zien v.l.n.r. Mie-Jeanne Cailliau, Yvonne Buysse, Roland Meulebrouck, zuster Lieve Desodt, Jeannine Dobbels, Herman Allegaert en Paul Vandeputte. (Foto TOGH)
Redactie KW

In mei legt elke vogel een ei, maar wordt er ook nog volop gebeden aan kapelletjes en Mariabeelden. Zo organiseert de pastorale eenheid O.-L.-V. van Vrede Ieper zo goed als elke dag gebedsmomenten. Wie gaat er nog naartoe? En waarom? Op de vooravond gingen we langs bij een gebedsmoment in het centrum van Ieper.

Na de opening van de Mariamaand aan het Mariabeeld in de Tuinwijk, was het gebedsmoment maandag aan het Mariakapelletje op de splitsing van de Oude Houtmarktstraat en de Korte Torhoutstraat het eerste wapenfeit van de Mariamaand. Zeven gelovigen daagden op, onder wie parochie-assistente zuster Lieve Desodt. “De opkomst valt misschien een beetje tegen”, zegt ze. “Wellicht komt dat door de frisse temperaturen en het feit dat de meimaand eigenlijk nog niet begonnen is. Voor mij is het echter niet belangrijk hoeveel mensen er komen opdagen, maar wel dat we samen zijn en samen bidden voor het beeld van Maria.”

Dekentje

Het is inderdaad best frisjes en het koude beton van de gemetselde banken voor het kapelletje voelt niet aangenaam aan de billen, maar Jeannine Dobbels (75) heeft daar iets op gevonden. “Ik nam enkele kussentjes en een dekentje mee”, lacht Jeannine. “Het is niet de eerste keer dat het zo fris is begin mei. Ik heb in het verleden al mijn lesje geleerd.”

Eén iemand vroeg om te bidden voor de paus, bisschoppen, priesters en diakens

De kussentjes worden gretig gebruikt en met de knietjes onder het deken wordt het knus en gezellig om aan het gebedsmoment te beginnen. “In alle brievenbussen in de twee straten hebben we een uitnodiging gestoken”, zegt Herman Allegaert, de echtgenoot van Jeannine. “Daarop konden de mensen ook een intentie voor Maria noteren. Voor dit gebedsmoment hebben we een vijftal intenties gekregen.”

Voor iedere intentie wordt een ‘tientje’ gebeden. Dat is een onderdeel van het rozenkransgebed bestaande uit een onzevader, tien weesgegroetjes en een eer aan de Vader. Ieder tientje eindigt dus met: ‘Eer aan de Vader, en de Zoon en de Heilige Geest. Zoals het was in het begin, en nu en altijd, en in de eeuwen der eeuwen.’

Studenten

Het gebedsmoment begint stipt om 18 uur, volop in de avonddrukte waardoor de gebeden regelmatig overstemd worden door voorbijrazende bussen en het helse lawaai van opgefokte auto’s. Herman Allegaert neemt het initiatief om de intenties voor de lezen. Eén iemand vroeg om te bidden voor de paus, bisschoppen, priesters en diakens. Er was ook een intentie voor “allen die kampen met gezondheidsproblemen”. Een klassieker in de meimaand is ook de intentie met de vraag aan Maria om de blokkende studenten bij te staan.

Het repetitieve en devote gemompel klinkt als een spreekkoor en doet heel wat hoofden van toevallige passanten draaien. Het is duidelijk dat heel wat mensen niet meer vertrouwd zijn met zulke gebedsmomenten in het openbaar. Een oudere passant houdt even halt om te luisteren en slaat een kruisteken voor hij zijn weg verder zet. Na een half uur wordt het gebedsmoment afgesloten met het samen gezongen lied ‘O Maria die daar staat’. “Mensen kijken soms raar op naar ons, maar er zijn ook mensen die zich spontaan bij ons aansluiten”, zegt zuster Lieve Desodt. “Dat maakt het gezellig. Het repetitieve van de weesgegroetjes heeft voor mij ook iets rustgevends, ondanks het lawaai van het verkeer.”

Mariabeeldje

Het is de enige keer dat er gebeden wordt aan het kapelletje op de splitsing van de Oude Houtmarktstraat en de Korte Torhoutstraat. Op het bescheiden kapelletje staat een datum: 15 oogst (augustus, red.) 1944. Herman Allegaert zegt dat het kapelletje een bijzondere historiek heeft. “Ieper was in die periode nog altijd bezet door de Duitsers, maar de landing in Normandië was wel al gebeurd”, vertelt hij. “We waren dus nog in een oorlogstoestand, maar de bevrijding was nakende. Omdat de mensen in angst leefden, wilden ze tot Maria bidden om dus te vragen of alles goed zou verlopen. Het is dus met die gelegenheid dat hier op 15 augustus 1944 dit kapelletje werd gewijd… En het is goed verlopen. Enkele dagen erna, in september, hebben de Polen Ieper bevrijd. Ik heb dat meegemaakt: de tanks, de sfeer in de stad… Dat was bijzonder.”

Op het kapelletje staat naast de bouwdatum ook ‘Ave Maris Stella’. “Dat is een eretitel voor Onze Lieve Vrouw”, zegt Herman. “Maris Stella betekent ‘ster van de zee’. Onze Lieve Vrouw heeft veel mooie titels. Opvallend is ook dat het nogal een bescheiden Mariabeeldje is. Oorspronkelijk stond er een ander beeld, maar bij werken aan de straat is dat vernield geweest.” Deze maand zijn er in de pastorale eenheid liefst 74 gebedsmomenten. Afsluiter is een bedevaart naar O.-L.-V. van de Frezenberg in Vlamertinge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier