Maria-Hendrikapark krijgt 350 extra bomen en struiken

Binnenkort starten er omgevingswerken aan de rand van het Maria-Hendrikapark in Oostende, nabij de Gouwelozestraat. Het eindresultaat wordt een mooie en brede biodiverse ‘bosrand’ in verschillende laagtes en hoogtes. De volkstuintjes op die plek zullen vanaf dan ook ten volle kunnen genieten van het zonlicht.

De volkstuintjes zullen heel wat extra zonlicht krijgen.© GF
De volkstuintjes zullen heel wat extra zonlicht krijgen.© GF

“Er komen 350 bomen en struiken bij”, vertelt schepen voor Openbaar Domein Björn Anseeuw (N-VA). “Zo wordt ons geliefd bosje een nog mooiere trekpleister voor de Oostendenaars, de vele toeristen én de dieren.”

In de huidige situatie vind je achter de volkstuinen in de Gouwelozestraat een begroeide en overschaduwde gracht en een smalle bosstrook, die de rand vormt van het Maria-Hendrikapark. De bedoeling is om een aantal bomen te rooien aan de begroeide overschaduwde gracht zodat het water opnieuw kan bufferen in de gracht en de volkstuintjes heel wat meer zonlicht zullen krijgen.

Langs de gracht wordt dan een doorgang van drie meter gemaakt, in functie van toekomstig onderhoud. Bijkomend wordt de huidige bosrand uitgebreid met heel wat extra struiken en bomen zodat het park een brede én gelaagde biodiverse bosrand krijgt.

Ecologisch evenwicht

Er komen een aantal nieuwe boom- en struiksoorten bij, zoals de meidoorn, els, lijsterbes en hazelaar. Deze planten zijn de ideale habitat voor allerlei dieren, gaande van de kleinste insecten (bijen, hommels, vlinders) tot vogels (mezen, roodborstjes, vinken) en kleine zoogdieren (egels, eekhoorns).

“De ingreep langs de bosrand is niet alleen dringend nodig om voldoende water te kunnen bufferen in de aanwezige gracht, maar zal tegelijk voor een optimaal ecologisch evenwicht zorgen”, vult schepen van Mens & Milieu Silke Beirens (Groen) aan.

“Heel wat bomen die er nu staan zijn aangetast door ziekte of hebben onvoldoende stabiliteit om verder te kunnen groeien omwille van het overtollige water dat nergens weg kan. De onderhoudszone krijgt bovendien een extensief beheer wat betekent dat deze zone een ruige plantengroei zal kennen. Opnieuw met kansen voor vlinders en andere insecten.”

(GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.