Margot Boon overwint burn-out en start in volle crisis webwinkel

Margot kent dankzij corona een prima start met haar online naaiatelier. (foto AN)
Redactie KW

Terwijl duizenden ondernemers dapper proberen het hoofd boven water te houden in deze coronatijden, waagt een enkeling zich aan de opstart van een nieuwe zaak: Margot Boon (26) uit Kortrijk. Ze vocht zich een weg doorheen haar burn-out met haar passie: naaien. “Ik kon er echt mijn ei in kwijt, dus startte ik met mijn online naaiatelier Boetiek Boon in bijberoep”, vertelt Margot. Je kan bij haar terecht voor retouches, mondmaskers, rugzakken, pennenzakken en verzoeken op maat.

De bedoeling was om haar online boetiekje rustig uit te bouwen, maar daar besliste de crisis even anders over. “De bestellingen stromen binnen. Dit had ik echt niet verwacht, ik kan het nog altijd niet goed geloven”, straalt Margot Boon. In het dagelijkse leven is ze aan de slag als leerloopbaanbegeleider, maar ze is op dit moment deels technisch werkloos. “Vorig jaar kampte ik met een burn-out. Ik voelde dat ik iets wilde doen met mijn handen, dus startte ik met een opleiding naaien bij Syntra West. Enkele weken daarvoor had ik vlagjes genaaid voor De Warmste Week van Studio Brussel. Daarmee kon ik 1.000 euro inzamelen voor Te Gek!?, een vzw die psychologische problemen bespreekbaar helpt maken. Dat voelde ongelofelijk goed. Bovendien voelde ik me tijdens die week echt gesteund. Mensen begrepen mij beter. Dat heeft mij het duwtje in de rug gegeven dat ik nodig had.”

Haar avondopleiding kon Margot vanwege de coronacrisis helaas niet afronden. Maar dat staat haar werk niet in de weg. Naaien werd haar dan ook met de paplepel ingegeven. “Toen ik klein was, leerde mijn oma me naaien”, vertelt ze. “Ik heb het heel lang niet meer gedaan, maar nu ik het weer opgepikt heb, gaat het eigenlijk heel vlot. Ik voel dat ik er het nodige inzicht voor heb en heb mezelf dan ook al veel geleerd. En als ik toch eens moeite heb met iets, dan geef ik oma een belletje. Ik denk wel dat zij trots is op mij. Mijn opa heeft ook zijn hele leven een eigen bedrijf gehad. Om nu de familienaam terug op een zaak te zien, dat doet wel wat.”

“De bal voor mijn webshop ging echt aan het rollen dankzij de familie van mijn vriend”, vervolgt Margot. “Zij werken in de zorg en toen ik hoorde dat ze een tekort hadden aan mondmaskers, kon ik niet anders dan in actie schieten. Toen ik technisch werkloos werd verklaard, lanceerde ik diezelfde dag nog mijn webshop. Ondertussen naaide ik al meer dan 300 mondmaskers en de aanvragen blijven binnen komen.”

Eigen kleren ontwerpen

Al zijn mondmaskers lang niet het enige dat je kan bestellen op de website van Boetiek Boon. “Ik maak ook pennenzakken, rugzakjes… Bovendien werk ik ook op maat. Als jij het kan bedenken, dan kan ik het maken met naald en draad. Zo was er laatst iemand die een op maat gemaakte hoes wilde om een statief in te doen. Geen probleem! Mensen mogen mij gewoon een seintje geven en dan zitten we even samen om een plan uit te tekenen.”

“Ik hoop in de toekomst ooit een fysieke winkel te kunnen openen. Of ik dit voltijds wil doen, weet ik niet. De combinatie met mijn huidige job vind ik op dit moment wel leuk. Wat ik wel ooit wil doen, is mijn eigen kleren ontwerpen en maken. Hoe dat precies zal gaan, moet ik nog even bekijken (lacht). Voorlopig ben ik gewoon erg trots op mezelf dat ik een succesvolle zaak uit de grond heb gestampt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier