‘Marginalen van Kamping Kitsch’ laten sporen na bij buurtbewoners

Sommige festivalbezoekers zakten stevig door op Kamping Kitsch Club. © TVK
Axel Vandenheede

Kamping Kitsch Club was vorig weekend voor velen supergeslaagd, al zijn er ook mensen die het ‘marginaalste feest van het land’ liever opgedoekt zien. “Velen liepen hier zaterdagnacht roepend rond en richtten schade aan. Ze plasten zelfs naar onze honden”, stellen Jan Lesaffre en Sylvie Steelant.

De bezoekers aan Kamping Kitsch moesten dit jaar parkeren aan Kortrijk Xpo. Bussen brachten de festivalgangers dan stelselmatig naar het festivalterrein op Evolis en dat verliep probleemloos. Maar toen Kamping Kitsch na 1 uur de deuren sloot, kozen velen ervoor te voet van Evolis naar Kortrijk Xpo te gaan. “Dat heeft de woonwijk, die daar net tussen ligt, mogen zien en horen“, foeteren Jan Lesaffre en Sylvie Steelant uit de Roggelaan. “Velen riepen roepend door de straat. Daar bleef het trouwens niet bij. Vandalen hebben ook schade aangericht aan brievenbussen en dergelijke. Bovendien was het voor velen – mannen én vrouwen – een sport om overal te wildplassen.”

“Ook in de namiddag waren ze overal in de straat aan het plassen. Ook in de insprong van mijn tuin. Ik ben er naartoe gegaan, vergezeld van mijn vier grote honden. Drie van die vier mannen waren snel verdwenen, maar één bleef staan en stampte tegen onze poort. Tot ik de poort opendeed, toen liep hij snel weg.”

Sylvie Steelant en Jan Lesaffre hebben het gehad met Kamping Kitsch.
Sylvie Steelant en Jan Lesaffre hebben het gehad met Kamping Kitsch. “Net als veel bewoners van de Rogge- en Tarwelaan, wees daar maar zeker van”, stellen ze. (Foto AXV)

Neanderthalers

Voor Jan en Sylvie ging het daarna van kwaad naar erger. “Enkele verklede personen daagden onze honden uit, begonnen zelfs naar hen te plassen. Wie doet nu zoiets? Neanderthalers zijn meer geciviliseerd. Mijn honden reageerden en ik ben opnieuw naar buiten gelopen. Maar toen liepen ze snel weg. Wat als zij, of die anderen, de poort kapot hadden gemaakt, mijn honden op straat waren gerend en iemand hadden gebeten? Dan was het nog onze schuld geweest ook…”

Beelden van de editie van vorig jaar.
Beelden van de editie van vorig jaar.© GF

De menselijke uitwerpselen hingen letterlijk aan de brievenbus.
De menselijke uitwerpselen hingen letterlijk aan de brievenbus.© GF

Vorig jaar, toen Kamping Kitsch voor het eerst op Evolis plaatsvond, hadden Jan en Sylvie ook al veel last. “Wildplassen was toen ook schering en inslag. Om nog maar te zwijgen over de rest. (korte stilte)Weet je dat we de dag nadien zelfs menselijke uitwerpselen in onze brievenbus hebben gevonden? Ik heb daar nog foto’s van, want als ik dat gewoon zeg, geloven de mensen mij niet. Als dierenliefhebber voel ik me niet te min om hun uitwerpselen op te kuisen, maar die van zatte marginalen…”

Hele straat wakker

Het koppel trekt daarom aan de alarmbel en verwijst intussen naar grote evenementen, waar er geen problemen zijn. Sylvie: “Ik denk aan Alcatraz dat hier ook in de buurt plaatsvindt. Om een voorbeeld te geven: dit jaar hadden veel metalfans zich in de straat geparkeerd. Toen ze ‘s nachts vertrokken, hebben we niets gehoord. Maar als die van Kamping Kitsch naar huis gaan, moet de hele straat wakker.

“Ik heb foto’s want als ik het gewoon vertel, geloven de mensen mij niet” –

Jan: “Hetzelfde met voetbalwedstrijden. Ik ben steward bij Club Brugge. De supporters luisteren naar onze aanwijzingen, hebben respect voor ons. Stewards die ik ken waren op Kamping Kitsch actief en zijn gedegouteerd naar huis gegaan. Sommigen werden letterlijk beplast…”

150 politiemensen

Bij de politie beklemtonen ze dat ze de orde zo goed mogelijk hebben gehandhaafd. “In totaal waren er 150 politiemensen actief: politie te paard, voor camerabewaking, patrouilles…” aldus Thomas Detavernier van PZ Vlas. “Vlas kreeg ondersteuning van omliggende politiezones en de federale politie. Toen het festival gedaan was, heeft een aantal politiemensen de menigte naar de parkings begeleid. Onderweg hebben ze een oogje in het zeil gehouden en ook ingegrepen waar nodig.”

Bij Kamping Kitsch geven ze toe dat het er na het festival even chaotisch aan toe ging. Woordvoerder Tom Neys: “Zaterdagnacht was het voor het eerst sinds lang weer koud. Veel bezoekers wilden blijkbaar niet wachten op de bussen en zijn te voet richting Kortrijk Xpo gegaan. Toen we dit opmerkten, hebben we de uitstroom stilgelegd. ‘s Morgens hebben we ook een paar ploegen de baan opgestuurd om de straten op te kuisen waar nodig. Tegen wildplassers kunnen wij als organisatie moeilijk optreden. In elk geval hebben we uit de voorbije editie dingen geleerd en die zullen volgend jaar tot een andere aanpak leiden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.