Margareta ‘Margaux’ Maenhout viert 106de verjaardag

Margaux omringd door burgemeester Jos Sypré, Inge van Familiehulp en vrienden, het echtpaar Jozef en Yvette Vandendriessche, sloten een gezellige namiddag af. (foto Regi)
Redactie KW

In het domein Patershof in de Kasteeldreef in Beernem, omringd door prachtig groen, woont op de tweede verdieping Margareta Maenhout, Margaux voor de vrienden. Op 23 november is ze maar liefst 106 jaar geworden en mocht dan ook het bezoek ontvangen van burgemeester Jos Sypré, die met een mooi bloemstuk Margaux kwam verrassen.

“Ik heb de ingang van het domein in de gaten gehouden en telkens een auto binnen rijdt, denk ik dat de burgemeester op komst is”, vertelt Margaux. “Het is bijna 15.30 uur en hij is er nog niet”, aldus een zenuwachtige 106-jarige. “Le beau monde se fait attendre”, aldus Yvette, de vrouw van Jozef Vandendriessche, die Margaux meestal gezelschap houden.

Plots kwam de burgemeester binnen met een mooie bloemtuil, een pakje lekkers en een nieuw getuigschrift van 106 jaar. “Ik heb er al een stuk of zeven liggen”, aldus een nog steeds kwieke Margaux, die met trots haar nageltjes toont, die heel mooi zijn opgemaakt. “Ze zijn nog niet kapot hé. Ze gaan nog lang mee. Ik ben zo oud geworden en heb nog al mijn tanden”, aldus Margaux die heel opgezet was met de komst van de burgemeester en er zoals steeds heel knap uitziet.

Oudste inwoner Beernem

Margaux was de jongste van vijf kinderen. Heel haar leven lang zorgde ze voor haar moeder, die ook honderd jaar is geworden. Zelf bleef ze alleenstaande. Na een tijdje in Gent te hebben gewoond, trok ze samen met haar moeder naar Blankenberge, waar ze dertig jaar verbleven.

Nu woont ze in een mooi appartement in het Patershof. Burgemeester Sypré las het telegram van het koningspaar voor en legde deze bij de andere exemplaren. “Je bent de oudste inwoner van Beernem, niet van ons land”, aldus de burgemeester. “We zijn fier dat we zo iemand in onze gemeente hebben. Blijkbaar is het hier goed om te wonen”, aldus Jos Sypré.

Cava en krabsalade

“Hij is de beste burgemeester van hier in de omgeving”, aldus een tevreden Margaux, die met veel plezier de reeks gemeentelijke aankondigingen bekijkt. “Ze ging vroeger met mij mee naar DB Center om inkopen te doen”, vertelt Inge, van Familiehulp. “Ze denkt dat Rosalientje en Nadientje, die in de keuken werken, nog langs zouden komen, maar er is hier al volk genoeg. Die zullen wel op een andere keer op bezoek komen”, aldus Inge.

“Al een tijdje heeft ze de kalender in de gaten en vroeg me niet te vergeten cava en krabsalade mee te brengen, want dat eet ze zo graag.” Na een uurtje gezelligheid besloot de burgemeester afscheid te nemen. “Tot volgend jaar”, voegde Margaux er nog aan toe. (Regi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.