Marcel Vanslembrouck wijdt zich aan collagekunst

Marcel Vanslembrouck met zijn boekje bij enkele collages. © foto JS
Johan Sabbe

Precies twee jaar na zijn eerste boekje met collages en quotes heeft Marcel Vanslembrouck, die vooral bekend staat voor zijn poëziebundels, opnieuw zijn unieke collagekunst in een publicatie vereeuwigd: ‘Ongeziene taferelen’.

Marcel (72) woont met zijn vrouw Marleen Doom in de Weidestraat op de wijk Driekoningen. Jarenlang heeft hij lesgegeven aan het plaatselijke VTI, maar hij is al sinds 2005 met pensioen. Van jongs af wekte de literatuur zijn interesse en dat leidde ertoe dat hij nu al tientallen jaren poëzie en proza aan het papier toevertrouwt. Momenteel geeft hij zijn boeken uit onder zijn eigen label PI, de afkorting voor Poëzie Internationaal en met het bekende wiskundige tekentje als symbool.

Fan van surrealisme

Net als Geknipte portretten uit 2017 telt het net verschenen Ongeziene taferelen 60 bladzijden in kleurendruk. De 33 met oog voor detail gecreëerde collages zijn het resultaat van elementen die Marcel uit oude boeken heeft geknipt en vervolgens tot verrassende composities samengelijmd. “Ik heb de zevendelige geïllustreerde Larousse uit vervlogen tijden op de kop kunnen tikken en vind daarin een weelde aan pentekeningen waaruit ik stukjes voor mijn collages kan knippen”, zegt Marcel. “Het is precisiewerk, waarvan je het resultaat gerust surrealistisch kunt noemen. Een van mijn favoriete kunstenaars is de overleden Duitse surrealistische schilder Max Ernst, die ook collages heeft gemaakt. Hij is een inspiratiebron, al ben ik zelf geen beeldende kunstenaar.”

Mekka van collages

De voorbije zomer heeft Marcel een deel van zijn collages mogen exposeren bij de Verbeke Foundation, een museum in de Oost-Vlaamse gemeente Kemzeke. Daar bevindt zich een collectie van bijna vijfduizend Belgische collages. “Dat was voor mij een hele eer”, klinkt de Torhoutenaar tevreden. “Dat domein in Kemzeke is het mekka van de collagekunst in ons land. In mijn nieuwe boekje combineer ik de afgedrukte werkjes met gezegden, oneliners, invallen, enzovoort. De zogenoemde quotes.”

Als Marcel even geen inspiratie vindt om te schrijven of collages te maken, klimt hij op de fiets voor lange ritten. “Als je intellectueel vastzit, kan zo’n fietstocht wonderen doen. Je komt met een frisse kop vol inspiratie weer thuis.”

Ongeziene taferelen, 60blz., 15 euro. Voor info: marcel.vanslembrouck@scarlet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier