Marcel Huyvaert (83) lid van het eerste uur bij 50-jarige WTC Oedelem

Marcel Huyvaert, 83 jaar en nog iedere zondag present voor de wekelijkse rit met WTC Oedelem. © AV
Redactie KW

Exact 50 jaar geleden werd WTC Oedelem opgestart. Het is de dag dat ook Marcel Huyvaert (83) begon te fietsen. Elke zondag rijdt Marcel nog zo’n 60 kilometers én op de nationale feestdag zelfs nog meer dan 100.

In april 1969 startte Marcel met wekelijkse fietsritten met een normale stadsfiets. Hij en zijn vrienden begonnen met ritjes van 30 kilometer maar dreven dat op richting de 60 kilometer. Op zaterdag reden ze vaak grote rally’s.

“Ik heb drie keer Namen-Bouillon-Namen gereden en twee keer Drongen-Valenciennes-Drongen.”

Gevaarlijke rit

“In 1973 vertrokken we voor die laatste rally in Drongen bij mooi weer. Na vijf kilometer begon het te regenen en het is nooit meer gestopt. Regen, kou en gevaarlijk, die dag zal ik nooit vergeten. Ook Ledegem-Kessel-Ledegem hebben we een paar keer gereden. Ik deed dat het liefst van al, maar nu gaat dat niet meer hé”, lacht de 83-jarige man uit Oedelem.

Toch fietst Marcel nog altijd bij WTC Oedelem, dat dit jaar zijn gouden fietsjubileum mag vieren. Door het 50-jarig bestaan ontving de club de koninklijke titel van burgemeester Jos Sypré (CD&V). De club steunt vaak goede doelen en levert vaak seingevers wanneer er wielerwedstrijden in de buurt zijn. Het oudste lid van de club is Marcel, maar ook veertigers en vijftigers zijn welkom. “Op zondag rijden we nog elke week, afgelopen zondag ook weer 55 kilometer. Ik ben de oudste van de club, de tweede oudste is 75 jaar. In totaal zijn we ongeveer met 30 leden. Over enkele maanden rijden we op 21 juli, de nationale feestdag, weer meer dan 100 kilometer. Dat doen we elk jaar en ik wil opnieuw meerijden. Alleen als het weer meevalt en de gezondheid het toelaat hoor”, zegt Marcel.

Nu we in de heilige week van de Ronde Van Vlaanderen zitten, voelt ook Marcel de vorm komen. Zelfs op zijn leeftijd mag hij niet klagen over de conditie: “Ik voel wel dat het zwaarder wordt, maar ik mag niet klagen. Ik heb nog niet zoveel gereden maar we willen de komende weken de snelheid weer wat opdrijven. Er komt een tijd dat ik dat niet meer zal kunnen en dan ga ik wel alleen of met wat anderen fietsen. Ik wil niet dat de groep op mij moet wachten. Ik kijk gewoon van dag tot dag want de gezondheid kan heel snel veranderen. Aan mijn motivatie zal het niet mankeren.”

Die motivatie heeft hij vooral te danken aan de club. “Ik heb altijd graag gefietst maar je moet ook gemotiveerd zijn. Als het waait of het regent zijn alle redenen goed om niet aan te zetten maar als je in een club zit moet je wel op je fiets springen om met de groep mee te rijden.”

De Ronde

Ook de koers bij de profs volgt Marcel nog intensief. “Zondag kijk ik naar de Ronde. Ik zie Sagan wel dicht eindigen maar zou liefst hebben dat Oliver Naesen eens wint. Hij reed zo goed in de voorbije koersen, dus ik hoop dat hij hoog finisht.” (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier