Marc Verstraete uit Roeselare verkozen tot Belgian Wine Personality of the Year

Marc Verstraete is afkomstig van Roeselare, maar leeft sinds twaalf jaar als een god in Frankrijk. © (foto Charles Piron)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Marc Verstraete uit Roeselare is verkozen tot Belgian Wine Personality of the Year. Twaalf jaar geleden verhuisde hij naar Frankrijk.

De titel Belgian Wine Personality of the Year wordt sinds 2009 uitgereikt aan een Belg die zich in de wijn wereld heeft onderscheiden.

Voormalig industrieel Marc Verstraete en zijn vrouw Tine Claeys kwamen 12 jaar geleden in Assignan (Languedoc) terecht: een leeggelopen, uitgeleefd Frans dorp waar niets te beleven viel. Ze besloten er een kasteeltje-met-wijngaard op te knappen, Château Castigno, waarna ze er van hun rust zouden kunnen genieten.

Daar kwam niets van in huis. Toen Marc en Tine merkten dat er geen accomodatie was om gasten te ontvangen in Assignan, gingen ze daar zelf voor zorgen: ze restaureerden huizen en maakten er Chambre d’Hôtes, restaurants of winkels van. Er werden activiteiten opgezet zoals picknicks, kruidenateliers, wijngaardtochten. Het dorp kreeg een nieuwe gedaante. Men kon niet spreken van ‘in zijn oude glorie hersteld’. Nee, het dorp kreeg een uitstraling die het voordien nooit had gehad.

Het resultaat was zelfs voor de Fransen du jamais vu: een kleurrijk dorp vol leven dat een trekpleister werd voor veeleisende levensgenieters. ‘Village Castigno’ was geboren.

Het afgelopen jaar is bijzonder belangrijk geweest voor Marc en Tine. Hun prachtige nieuwe chais van de hand van designer Lionel Jadot werd ingehuldigd en hun restaurant La Table kreeg zowaar zijn eerste Michelinster. Als kroon op het werk bottelden zij voor het eerst ook hun topcuvée: Nirwana. (TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier