Marc Vanwijnsberghe haalt inspiratie voor nieuw boek weer in Deerlijk

Marc Vanwijnsberghe en zijn echtgenote Kris Lapere zijn trots op het boek 'Liefde in oorlogstijden'. © MVD
Redactie KW

Vorig jaar schreef Marc Vanwijnsberghe zijn eerste boek ‘Doorbijten’, een levensverhaal met een lach en een traan. Zes maanden later stelde hij in het ontmoetingscentrum van zijn geboortedorp Deerlijk al zijn tweede worp voor: ‘Liefde in oorlogstijden’. De inspiratie haalde hij opnieuw in ‘zijn’ Deerlijk.

“Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik nog een boek zou schrijven, maar velen spoorden mij aan. Tijdens een wandeling in het Deerlijkse Gaverdomein kreeg ik een ‘visioentje’. Het Gaverdomein met zijn kasteel kende ik vanuit mijn jeugd, maar het was zeker een kwarteeuw geleden dat ik daar nog was geweest.” De schrijver vroeg zich af wat er op dat domein kon gebeurd zijn in de wereldoorlogen. “Ik zag in het ‘visioentje’ al de soldaten rond en in het kasteel en de tenten bij de vijver. Ik informeerde bij het gemeentelijk archief en liet er mijn raadgevers over waken dat de geschiedkundige elementen correct waren. Het verhaal zelf is een mengeling van fictie en realiteit.”

Tijdens een wandeling vroeg ik me af wat er op het Gaverdomein was gebeurd tijdens de oorlog

Geboren verteller

Het eerste deel van het boek is geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog. “Een schets die ik in het boek door de Deerlijkse meester André Buysschaert laat vertellen. Die man was een geboren verteller. Hij schetste voor zijn aandachtige leerlingen hoe tijdens het interbellum beetje voor beetje een nieuwe Wereldoorlog dichterbij kwam. Hij vertelde haarfijn wat hiervoor de redenen waren en hoe het Duitse leger België binnenviel. De oorlogsjaren 1940-45 in Deerlijk en bij uitbreiding in de regio zijn het decor voor mijn verhaal”, vertelt Marc.

‘Liefde in oorlogstijden’ vertelt het verhaal van Louise Ponseele, de mooie en intelligente dochter van Tuur en Emelie. “Zij zijn conciërges op het Gaverkasteel (dat ook op de cover prijkt, red.), dat vanaf het begin van de oorlog door de Duitsers werd bezet. Louise, onderwijzeres in de plaatselijke meisjesschool, is al een tijdje platonisch verliefd op de broer van haar Joodse boezemvriendin Sarah”, gaat Marc verder.

“De Duitse officier Helmutt Wolf, ingekwartierd in het Gaverkasteel, heeft meer dan een boontje voor de bevallige Louise. Na verloop van tijd kan zij niet meer weerstaan aan de avances van Helmutt. Mensen uit haar omgeving wijzen op de vele risico’s verbonden aan deze delicate relatie. Louise komt echter tot de verbijsterende vaststelling dat haar grote Duitse liefde in zijn thuisland vrouw en kinderen heeft en dat haar oorlogsminnaar niet is wie hij lijkt. Ze verbreekt de relatie, maar ze zal met Helmutt vrede sluiten en hem als vriend nog nodig hebben.

De Joodse familie Cohen ontsnapt, door de tussenkomst van Louise, net op tijd aan de razzia’s op de Joden en zij duiken tot aan de bevrijding onder. Ook de collaboratie, het verzet, de werkweigeraars, vreugde, verdriet en ontbering zijn verwerkt in het boek”, besluit Marc.

We kunnen ook verklappen dat ‘Liefde in oorlogstijden’ zeker niet zijn laatste boek wordt. Marc verklapte op het einde van de boekvoorstelling dat nummer drie al in de maak is. (Marc Vergote)

Het boek kost 19,50 euro en kan je bestellen bij de schrijver op 051 20 34 70 of via marc.vanwijnsberghe@skynet.be. Bij verzending is het 25,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier