Marc Van Ranst en Sam Louwyck gaan vrijuit na omstreden bezoek aan Izegemse zaterdagmarkt

Redactie KW

Na het opgemerkte bezoek van Marc Van Ranst met een cameraploeg aan de Izegemse zaterdagmarkt op 23 januari gaan zowel de viroloog als acteur-interviewer Sam Louwyck die hem vergezelde vrijuit. Dat heeft het parket van Kortrijk beslist op basis van het pv en de bewakingsbeelden die na het bezoek waren gemaakt. Enkel de cameraman van productiehuis Geronimo moet een boete van 250 euro betalen omdat hij zijn mondmasker niet op de juiste manier droeg.

Het optreden van Marc Van Ranst op de Izegemse zaterdagmarkt was een ludieke poging van Filou-brouwerij Van Honsebrouck om in coronatijden het algemene sentiment wat positiever te trekken én duidelijk te maken dat we pas allemaal opnieuw van een pintje zullen kunnen genieten als we ons samen laten vaccineren en deze periode nog even doorwinteren. Op de zaterdagmarkt blikte Van Ranst samen met een cameraman van productiehuis Geronimo en acteur Sam Louwyck een promofilmpje in dat de campagne moest begeleiden. Ze schotelden de marktgangers zogezegd een alternatieve vaccinatiestrategie voor. Een strategie waarbij het heropenen van de horeca deel van het plan zou zijn.

“Dat alternatief bleek recht van de productieband van brouwerij Vanhonsebrouck te komen, waar ze er in het grootste geheim in slaagden het vaccin te mengen met bier”, aldus Louwyck in het promofilmpje. “Uit die geslaagde test ontstond ‘Filou AC’ oftewel Filou Anti-COVID. Eén flesje bier bevatte één dosis van het coronavaccin; dus je hebt er twee nodig om safe te zijn.” “Een win-win situatie voor iedereen”, zo stond Marc Van Ranst de reporter van deskundige uitleg bij. “Het productietekort kan opgevangen worden door de brouwerij en door het vaccin in bier te verwerken kan de horeca heropenen als officiële vaccinatiecentra.”

Kritiek van burgemeester

Het optreden van de cameraploeg en Van Ranst werd evenwel niet door iedereen even hard gesmaakt. “Dit is toch wel wat vervelend ten opzichte van de vele verenigingen en serviceclubs die de voorbije weken op de markt acties wilden organiseren of flyers uitdelen”, vond burgemeester Bert Maertens (N-VA). “We hebben steeds al die aanvragen geweigerd om elk risico op samenscholingen te vermijden. De marktkramers zelf moeten zich aan tal van maatregelen houden. En dan gebeurt zoiets.” Hij vond dat dergelijke acties niet door de beugel konden.

De politie kreeg lucht van het optreden maar kon op het moment zelf geen overtredingen vaststellen. Op basis van de camerabeelden van de bewakingscamera’s in het centrum bleek achteraf toch een proces-verbaal te zijn opgesteld. Dat pv beschreef wat er op de beelden te zien was. “Op basis daarvan is het parket van oordeel dat er ten aanzien van Marc Van Ranst of Sam Louwyck geen misdrijf vastgesteld kon worden”, aldus Vincent Remy van het Kortrijkse parket. “De cameraman kon wél een inbreuk op de mondmaskerplicht aangewreven worden. Hij kon ondertussen geïdentificeerd worden en kreeg een minnelijke schikking van 250 euro aangeboden.”

Gepaste sancties

“Ik was niet de organisator van het initiatief”, aldus Marc Van Ranst. “Mij hadden ze gezegd dat de burgemeester op de hoogte was. Ik heb het onderzoek zijn gang laten gaan en vond dat er gepaste sancties moesten gegeven worden als er inbreuken konden vastgesteld worden. Ik was er zelf bij en wist altijd wel dat er wat mij betreft niets aan de hand was. De rest zal met het productiehuis geregeld moeten worden.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier