Marc Samyn sluit na 45 jaar bekende fotowinkel in hartje Rekkem

Fotograaf Marc Samyn, hier samen met zijn vrouw Annie, sluit eind deze maand de deuren van zijn zaak: "Ik denk dat ik zowat iedere Rekkemnaar voor mijn lens heb gehad." © BAR
Redactie KW

Na ruim 45 jaar zult u op de Plaats in Rekkem niet langer terecht kunnen voor foto’s en alles wat daarbij hoort. Want Marc Samyn sluit eind deze maand de deuren. Het gebouw wordt afgebroken en maakt plaats voor appartementen.

In 1971 opende Marc Samyn (67) samen met zijn vrouw Annie een fotografiezaak in de Moeskroenstraat in Rekkem. “Na enkele jaren al verhuisden we naar de Plaats”, steekt Marc Samyn van wal. “Dit gebouw, dat oorspronkelijk een café was, kwam leeg te staan en toen hebben we samen de stap gezet om het pand over te nemen.” Later kocht Marc ook het oude café A La Pompe ernaast om zijn zaak uit te breiden. Bij Marc en Annie kon iedereen terecht om foto’s te laten nemen, maar ook voor de aankoop van fototoestellen en alles wat daarbij hoort. “Bovendien gingen we ook foto’s ter plaatse nemen, vooral dan bij bruiloften”, vertelt Marc. “We hadden elke dag van de week wel iets te doen, inclusief de weekends. Maar dat vond ik helemaal niet erg, want fotografie was nu eenmaal mijn grote passie.”

Donald Duck

Die passie van Marc zat er al van jongs af in. Zijn eerste fototoestel kreeg hij cadeau toen hij in het vijfde leerjaar zat. “Het was een klein Donald Duck-fototoestel, dat je bij een of andere spaaractie kreeg”, legt hij uit. “Daarmee ging ik op stap om foto’s te nemen. Ook op schooluitstappen ging mijn fototoestel mee. De leraren keken soms vreemd op dat iemand uit het vijfde leerjaar al een fototoestel mee had, maar ik vond dat fantastisch!”

“Annie en ik zullen het nu toch iets kalmer aan doen”

Het was dan ook geen toeval dat Marc besloot om na zijn schoolleven een fotografiezaak op te starten. “Want dat was wat ik het liefst wilde doen”, glimlacht hij. “Wij fotografeerden van alles en nog wat. Trouwreportages, communies, schoolfoto’s en natuurlijk ook pasfoto’s. Ik denk dat ik in mijn carrière zowat iedere Rekkemnaar voor mijn lens heb gehad.”

Nachtmerries

De huwelijksreportages vormden meestal het hoogtepunt van Marcs bezigheden. “Al had ik ervoor wel altijd slapeloze nachten”, lacht hij. “De nacht voor een huwelijk deed ik amper een oog dicht, omdat ik nachtmerries had over wat er verkeerd kon gaan… Maar de dag zelf was altijd fantastisch. Je was immers getuige van een heel belangrijk moment in het leven van de mensen en zij voélden dat ook. Soms fungeerde ik ook een beetje als ceremoniemeester, omdat de mensen zelf wilden dat er goede foto’s werden genomen.”

Appartementen op komst

Maar eind deze maand sluit Marc de deuren van zijn zaak. “Het is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden, onder andere door de digitale fotografie, waarbij iederéén zich fotograaf waant”, legt hij uit. “En we worden er ook niet jonger op! Het idee om te stoppen of het toch zeker iets kalmer aan te doen leefde al een tijdje.” Op de plaats van de fotografiezaak van Marc Samyn verrijzen straks appartementen. “We hebben samen gezeten met de projectontwikkelaars en hebben toen de knoop doorgehakt“, aldus Marc. “Eind deze maand zijn we hier weg, nog voor de start van de zomervakantie zou de afbraak moeten beginnen. En over een tweetal jaar zouden hier dan appartementen moeten staan.”

Naar kleine studio

Toch betekent de verhuizing niet dat Marc de fotografie achter zich laat. “We verhuizen naar iets verderop in de Moeskroenstraat, waar we ook een kleine studio zullen hebben”, legt Marc uit. “De mensen kunnen dus nog steeds bij ons terecht om foto’s te laten nemen, maar winkel houden doen we niet meer. Eigenlijk kan ik geen afscheid nemen van de fotografie. Het werk zal verminderen, maar écht stoppen zal me nooit lukken.”

(BAR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier