Marc Desmet (73) uit Zwevegem is een fervent Mooimaker

Marc Desmet op de parking achter het Kruidvat waar vooral allerhande  drankblikjes het probleem vormen. (foto GJZ)
Marc Desmet op de parking achter het Kruidvat waar vooral allerhande drankblikjes het probleem vormen. (foto GJZ)
Redactie KW

Vorig weekend werd een grote lenteschoonmaak georganiseerd door de gemeente. Naast de 60 Mooimakers die in Zwevegem actief zijn, staken nog heel wat anderen de handen uit de mouwen.

Mooimakers zijn mensen die op geregelde tijdstippen het zwerfvuil in hun omgeving opruimen om zo met z’n allen te werken aan een propere gemeente. Een van die personen die we geregeld, voorzien van een vuilniszak en gewapend met een grijptang, de strijd tegen het zwerfvuil zien aangaan, is cineast Marc Desmet. Toen hij op zoek ging naar locaties waar hij buitenopnames voor de film Opa kon maken, merkte hij op dat het probleem van het zwerfvuil veel groter was dan hij vermoedde.

“Ik wilde in mijn film ook de mooie plekjes uit Zwevegem in beeld brengen. Toen ik op verkenning trok, viel het me op dat er toch heel wat blikjes, verpakkingen en ander afval zomaar in de natuur rondslingerde. Ik heb dit opgeruimd en ben dit blijven doen. Sinds 2016 maak ik nu tweemaal per week een tocht van zo’n vijf kilometer door het centrum van de gemeente om het zwerfvuil op te ruimen.”

Volgens Marc heeft het opruimen nog andere voordelen. “Ik ben toch altijd zo’n twee à drie uur in beweging. Ik geniet van de natuur en de omgeving en ontdek of zie soms dingen die ik anders wellicht niet zou opmerken.”

Mondmaskers

Volgens Marc was het toen hij in 2016 begon erg gesteld met het rondslingerende zwerfvuil. “Nu zijn we eigenlijk op een punt gekomen dat het stagneert. Ik kan niet zeggen dat het nu nog verbetert maar ook niet dat het slechter geworden is. Maar goed is het zeker nog niet.”

Marc neemt ons mee naar de parking achter het Kruidvat in Zwevegem. “Dit is hier een van de vuilste plaatsen”, zegt hij terwijl hij ons een groot stuk piepschuimverpakking toont. “Hier kan men, onttrokken aan het zicht, makkelijk wat afval deponeren. Er zijn ook twee nachtwinkels in de buurt waar blikjes drank verkocht worden die men hier dan komt nuttigen.”

Met de coronacrisis is een nieuw soort zwerfvuil opgedoken, de mondmaskers. “Iedere keer wanneer ik op ronde trek, vind ik zeker tien mondmaskers die zomaar weggeworpen zijn. Het is toch maar een kleintje om je afval mee te nemen naar huis of in een van de vuilnisbakken te werpen”, vertelt Marc. Ook de speelpleintjes vormen volgens hem een probleem. Daar zijn het dan vooral snoepverpakkingen die er rondslingeren.

Feestjes

Vorige week kon je al in onze krant lezen dat langs het kanaal in Moen een smeulende barbecue werd ontdekt samen met vleesverpakkingen en dergelijke. Ook Marc heeft al dergelijke ‘stortplaatsen’ langs het kanaal opgeruimd. “Sporadisch trek ik ook langs het kanaal. Onlangs heb ik er ook twee plaatsen opgeruimd waar duidelijk een feestje werd georganiseerd. Het leverde twee volle zakken afval op.”

Toch is onze Mooimaker optimistisch voor de toekomst. “Naar aanleiding van deze grote lenteschoonmaak vroeg ik vorige week aan het Rhizo-College in Zwevegem of ze wilden meewerken en enkele straten voor hun rekening wilden nemen. Mijn voorstel werd positief onthaald; de leerlingen haalden 21 zakken afval op. Verder kwam ik al mensen tegen die interesse hadden om regelmatig zwerfvuil te ruimen en zich ook zullen aanmelden als Mooimaker. Vele handen maken licht werk”, besluit Marc Desmet.

(GV)

Wie zich geroepen voelt om ook af en toe eens op pad te gaan om zwerfvuil te ruimen, kan contact opnemen met woonenleefomgeving@zwevegem.be of via de website mooimakers.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.