Marc Claerhout uit Ingelmunster maakt Loftrompetten voor Ment TV

Kunstenaar Marc Claerhout sprak met zanger Jérémie Vrielynck, die een Loftrompet in de categorie ‘Doorbraak’ kan winnen. (foto FODI)©PATRICK DEPYPERE
Kunstenaar Marc Claerhout sprak met zanger Jérémie Vrielynck, die een Loftrompet in de categorie ‘Doorbraak’ kan winnen. (foto FODI)©PATRICK DEPYPERE
Redactie KW

Op vrijdag 11 december reikt Ment TV de Loftrompetten uit aan acht verdienstelijke artiesten. Normaal wordt op dat moment ook de eindejaarsshow opgenomen in Vayamundo in Oostende, maar door corona wordt alles nu met een beperkt aantal mensen gerealiseerd. De maker van de Loftrompetten is kunstenaar Marc Claerhout.

We brachten een bezoek aan kunstenaar Marc Claerhout in de Gentstraat met zanger Jérémie Vrielynck uit Deerlijk, die voor de Loftrompetten is geselecteerd in de categorie ‘Doorbraak’. Wint Jérémie zijn eerste trofee? Dat is mogelijk, maar dat is pas zeker op vrijdagavond. Kunstenaar Claerhout (77) gaf aan de 20-jarige artiest een rondleiding in zijn atelier, waar hij al honderden prachtige bronzen kunstwerken vervaardigde. In de gezellige woonkamer vertelde Marc – in het bijzijn van zijn echtgenote Magda en dochter Kathleen – over zijn levenswerk en zijn samenwerking met Marc en Magali Hallez-Sibille van Ment TV.

“Het is al acht jaar dat ik de Loftrompetten maak. Elk jaar worden er acht artiesten gehuldigd. Ik maakte dus al 64 beeldjes. Wie er één won, kan zeggen dat hij of zij een uniek exemplaar heeft want ik maak telkens andere beelden, maar wel beelden waarin de Loftrompet centraal staat. Waarom ik telkens een ander model maak? Ik vind het plezant om iedere keer een ander beeld te vervaardigen. Twee keer hetzelfde maken: dan ben je geen kunstenaar meer, dat is bandwerk doen. Ik heb graag dat de mensen raar kijken als ik iets raars maak. De nieuwe Loftrompetten zijn 30 cm lang en zijn qua gewicht het zwaarste van allemaal”, vertelt Marc, waarna echtgenote Magda één van de vroegere Loftrompetten haalde om te tonen. “Dat weegt zwaar”, bevestigt Jérémie terwijl hij het kunstwerk in vasthoudt. “Het is zuiver brons”, verklaart kunstenaar Claerhout. De artiest die zo’n Loftrompet wint, krijgt tussen de 1.000 à 2.000 euro cadeau, afhankelijk van de hoeveelheid werk en de grootte van de Loftrompet.

Oeroud procedé

Marc en Jérémie hielden even halt in zijn atelier. De kunstenaar vertelde enthousiast welk materiaal voor wat precies wordt gebruikt en hoe hij van niets begint en eindigt met een prachtig kunstwerk.

“Alle beelden worden gemaakt met een oeroud procedé, namelijk de ‘verloren was methode’. Deze methode laat toe dat je complexe vormen in brons kan maken. Het kunstwerk wordt eerst in kneedbare was geboetseerd. Daarop wordt een vuurvaste moule gegoten. Dat blok, met dat wassen model erin, wordt op 500 graden gebakken, zodat het model smelt en verdampt. In die negatieve holte wordt dan gesmolten, vloeibare, brons gegoten. Deze heeft een temperatuur van 1.100 graden. Als alles koud geworden is, wordt de moule in stukken gebroken, het bronzen beeld eruit gehaald en opgeschoond. Na het opslijpen wordt het beeld afgewerkt met een patine, waardoor de beelden als ze buiten staan, niet van kleur veranderen”, legt Marc de werkwijze uit. Na nog een rondgang door de toonzaal nam Jérémie afscheid van de maker van de Loftrompetten 2020.

“Ook ik start telkens vanaf nul met een nieuw liedje”

“Wat een sympathiek persoon”, vertelde Jérémie, de zanger van ‘Alleen bij jou’ en ‘Slechte gewoonte’, na afloop van het bezoek. “Aan zijn woorden alleen al kan je opmaken dat het een kunstenaar is. Hij is zo gepassioneerd door zijn werk, door zijn opdrachten. Zoals hij vertelde: ‘Ik maak geen bandwerk. Ik maak kunst en telkens iets anders.’ Dat is ook exact wat ik doe als zanger. Ik start ook telkens van niets wanneer ik met een nieuw liedje begin. Ik wil ook telkens andere liedjes maken. Zoals een kunstenaar hoopt op (inter)nationale erkenning, zo hoop ik ook om met mijn liedjes in de top 10 te geraken. En net zoals Marc ben ook ik geen machine. Ik maak vooral muziek omdat ik het graag doe, omdat ik het zelf mooi vind. Dat is ook de drijfveer van kunstenaar Marc. Dit bezoek zal mij nog lang bijblijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier