https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Marc brengt met fotodoek hulde aan overleden vrouw: “Doe zoveel mogelijk samen, het is een goede basis om verder te doen!”

© (Foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Deze week bracht Marc Dick (54) hulde aan zijn overleden vrouw Leen, een jaar nadat ze overleden is. Dit deed hij met een groot fotodoek van Leen met als tekst ‘Leentje, je kwam op tegen kanker!’

Waarom dit doek er gekomen is, kan Marc niet echt verklaren. “Misschien uit een soort woede omdat Leen er niet meer is”, vertelt hij. “Het kan ook wel wat onmacht zijn”, zucht hij. “Maar het is ook een herinnering uit ons leven dat wel ‘gjistig’ was”, vervolgt Marc. “Het leven moet ook gevierd worden. Op foto van Leen die in Californië genomen werd lachte ze. Het was goed.”

Een goed leven

Marc Dick en Leen Van Waes leerden elkaar kennen in 2002. “We trouwden vier jaar later. We zijn 18 jaar samen geweest”, vertelt Marc. In 2016 is Leen ziek geworden. We hadden in het begin van dat jaar nog goed haar 60ste verjaardag gevierd. Toen was er nog niets aan de hand. We vierden haar verjaardag in stijl en in de warmte.”

Bij Leen werd de ziekte van Kahler vastgesteld, simpel uitgelegd een soort beenmergkanker. Leen moest vrijwel onmiddellijk stoppen met werken bij Kinderbijslagfonds Securex. In bijna vier jaar tijd slikte ze meer dan 20.000 pillen. “We konden toch nog 3,5 jaar van het leven genieten. Elke keer ging Leens toestand een beetje achteruit tot we in juli 2020 te horen kregen dat Leen palliatief was. Ze leefde maar drie maanden meer en is op 8 oktober vorig jaar overleden. “Gelukkig konden we nog een afscheidsviering doen, waar het de volle 58 minuten over Leen ging. Ik heb zelf een speech van 10 minuten kunnen geven over haar leven en hoe goed we het samen hadden,” zegt Marc.

Leen hield zich sterk

De tekst onder de foto van Leen, die tot dit weekend zal blijven hangen voor de garage van Marc ‘Leentje, ze kwam op tegen kanker’, is een woordspeling op ‘kom op tegen kanker’. “Dat iemand vecht tegen kanker, is eigenlijk een verkeerde uitdrukking. Moest Leen ertegen hebben kunnen vechten, dan was ze hier nog, maar haar ziekte besliste er anders over. Leen kwam op tegen kanker, maar het is haar niet gelukt. Vechten kan je niet, maar je kan je wel sterk houden, en dat heeft Leen gedaan.”

Marc en Leen hebben de laatste jaren nog veel genoten. “We namen onze valiezen en waren weg als we het nodig vonden. Zo zijn we in 2019 nog naar Zweden geweest, maar trokken we ook nog naar het Zwarte Woud, Wenen en Valencia. We gingen zo lang het nog kon ook vaak wandelen.”

Marc raadt het iedereen aan om zoveel mogelijk samen te doen. “Dat is een goede basis om verder te doen.”

Toen Marc en Leen wisten dat Leen palliatief was heeft Marc nog een fotoboek gemaakt voor haar. “Dat heeft ze nog gezien.” Dat er ooit een foto zou hangen aan de garage, heeft ze niet geweten. “Ik heb dit plots beslist. Ik doe dat voor mezelf. Net zoals ik in onze tuin samen met drie vrienden een boom geplant heb ter nagedachtenis aan Leen.” Marc koestert de herinneringen, foto’s en filmpjes. Hij heeft ook een filmpje van de afscheidsdienst. “Dat die dienst nu opgenomen werd in crematorium Uitzicht is een positief gevolg van corona. Daar ben ik heel blij mee.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.