Mantra’s op het Sint-Maartenskerkhof in Kortrijk

Iedereen was er welkom © JA
Redactie KW

Deze middag waren er er ongewone deuntjes te horen in Kortrijk. In de schaduw van de toren van de Sint-Maartenskerk mocht iedereen plaatsnemen in de ronde en mantra’s zingen. “Want van zingen word je blij”, zegt een deelnemer.

‘Jai shavi shankare bom bom hare’ zingen de stemmen op het Sint-Maartenskerkhof. De zangers, jong en oud, mannen en vrouwen, verspreiden een aanstekelijk ritme over het plein. Initiatiefnemer van deze middag is Gwendoline Remmerie, ze begeleidt de groep op een Indisch blaasorgel, een harmonium.

Gwendoline Remmerie begeleidt de groep op een Indisch blaasorgel, een harmonium.
Gwendoline Remmerie begeleidt de groep op een Indisch blaasorgel, een harmonium.© JA

“Zingen verbindt mensen met elkaar en mantra’s maken je hoofd leeg. Er is stilte en geen tijd om te piekeren“, vertelt Gwendoline. “Mantra’s zingen maakt deel uit van mijn dagelijkse activiteit.” Met Omni Terra begeleidt Gwendoline mensen in verdieping, verstilling en groei. “Samen zingen zorgt ervoor dat iedereen gelijk is. Door in het stadscentrum aanwezig te zijn, willen we de drempel verlagen om met gelijkgestemden samen te komen. Ook al is een stad druk, we geven de boodschap dat je er op deze manier ook stilte kan vinden. We zingen vandaag bekende mantra’s die ik ken van mijn reizen naar India, mantra’s hebben een universele taal. Over de hele middag zijn zo’n vijftig mensen komen zingen. De helft ken ik van mijn activiteit, de anderen sloten uit nieuwsgierigheid aan bij de groep.”

(JA)