Mantelzorger in de bloemetjes gezet: “Als ik bij mama ben, herbeleeft ze de huiselijke momenten van weleer”

Vanessa Verhulst samen met haar ma Agnes Derammelaere.© (Foto Luc)
Vanessa Verhulst samen met haar ma Agnes Derammelaere.© (Foto Luc)
Redactie KW

Woensdag 23 juni is de dag waarop mensen die belangeloos actief zijn in de mantelzorg in de bloemetjes worden gezet. De dagelijkse zorg die ze verlenen aan personen met zorgnood is van groot maatschappelijk belang.

“Mantelzorg is van alle tijden. Het is het eerste netwerk rond een persoon met zorgnood”, zegt Mieke Van Acker (42), directeur van het woon-zorgcentrum De Zonnewende in Meulebeke. “De term mantelzorg is ontstaan in de jaren zeventig. Hiermee werden de zorgactiviteiten benoemd die mensen in informele sfeer voor elkaar verrichten. Als mantelzorger neem je taken van iemand over die de persoon in kwestie zelf niet meer aankan, het betreft zowel huishoudelijke taken, persoonsverzorging of emotionele ondersteuning. Mantelzorg is niet noodzakelijk verbonden met ‘thuiszorg’ Je kan best ook een mantelzorger zijn voor iemand die in een woon-zorgcentrum verblijft. Je wordt mantelzorger omdat iemand uit jouw omgeving, die je na aan het hart ligt, hulp nodig heeft. Ondertussen zijn er heel wat netwerken ontstaan die de mantelzorger ondersteunen en begeleiden.”

Op maat

Meredith Delaere (35) werkt als coördinator ethiek en dementie in wzc De Zonnewende: “Personen die zorg nodig hebben, kunnen een beroep doe op tal van instanties. Bij mantelzorg gaat het nog een stap verder. Het vloeit voort uit een sociaal-emotionele relatie die iemand heeft met de persoon voor wie hij/zij zorgt. Die band tussen mantelzorger en zorgbehoevende was er al voor er van een zorgsituatie sprake was. Het is dan ook van het grootste belang dat er ondersteunende diensten voor de mantelzorgers in het leven geroepen worden zodat dat de draagkracht van al die personen die in de mantelzorg actief zijn, voldoende blijft. Alles dient op maat bekeken te worden, zowel voor de persoon in zorgnood als voor de mantelzorger.”

Mijn aanwezigheid geeft haar sterkte

“Zo ontstond hier in eigen huis DIMA (Dienst voor Mantelzorgers), een dagverzorgingscentrum waar personen in zorgnood hun dag, in beperkte groep, kunnen doorbrengen, omringd met de grootste zorg. In ons kortverblijf nemen we personen met zorgnood voor een bepaalde tijd op zodat de mantelzorger ook eens op adem kan komen. Verder hebben we een goed onderbouwd ‘infopunt dementie’.

Meer draagkracht

Bedoeling daarvan is om ook mantelzorgers te begeleiden naar meer draagkracht. Tweemaandelijks komen we met de mantelzorgers die vooral met personen met dementie in contact komen, bijeen. Op maandag 21 juni om 14 uur is dat opnieuw het geval. We vergaderen in de feestzaal van Ter Deeve. Voor de aanwezige mantelzorgers is er een kleine attentie voorzien. Inschrijven kan op

dementiemeulebeke@gvo.be of 051 48 81 72.”

Mantelzorger Vanessa

Vanessa Verhulst (45) is de echtgenote van Andy Sabbe. Ze was 12 jaar verpleegster van beroep, maar toen Andy de begrafenisonderneming van zijn vader overnam, werkte Vanessa voltijds thuis. “Ik heb een speciale band met mij mama, Agnes Derammelaere. Ze is nu 90 jaar. Ondertussen zijn mijn kinderen al 18 en 13 jaar. Mijn vader overleed in 2008. Het was voor ons allen een zware klap om dit verlies te verwerken, vooral voor mijn mama was het een onmetelijk gemis. Kort daarna werd ze ziek. Haar revalidatie verliep zes maanden bij ons thuis. Terug in haar eigen woning vond ze haar draai niet meer, de eenzaamheid bleef verder knagen en het verdriet werd nog groter. In 2010 werd mama opgenomen in de flatjes in Ter Deeve. Ik ging haar elke dag twee tot drie keer bezoeken. Ondertussen voelt ze zich goed thuis in het wzc, al hebben de coronamaatregelen haar geen deugd gedaan. Mijn aanwezigheid geeft haar sterkte. Als ik bij haar ben, beleeft ze opnieuw de huiselijke momenten van weleer. Dat sterkt haar en dat geeft me zelf ook kracht.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier