Mannen die rondgaan met vergiftigde maskers? Fake news

Dergelijke valse berichten worden op Facebook gretig gedeeld met nodeloze paniek tot gevolg. © XC
Redactie KW

De covid19-epidemie blijkt een ware voedingsbodem te zijn van valse berichten. Vooral op Facebook worden maar al te gretig valse berichten in schabouwelijk Nederlands gedeeld. Het doel van dergelijke berichten: de mensen schrik aanjagen en alle inspanningen van overheid en zorgsector tenietdoen. Een van deze valse berichten die momenteel circuleren, is dat er mannen rondgaan met vergiftigde maskers om zo hun slachtoffer te kunnen bestelen. Dit verhaal is dus compleet onwaar.

‘WAARSCHUWING’, gevolgd door twee rode uitroeptekens; het moet de aandacht trekken van de leden van de facebookgroep ‘je bent van Deerlijk als’. Het bericht maakt de lezers in betreurenswaardig Nederlands wijs dat er mannen rondgaan met vergiftigde mondmaskers. Die mondmaskers zouden iemand plotsklaps buiten westen moeten brengen, waarop de mannen het slachtoffer kunnen stelen (sic.).

Het verdovende middel moet wel heel krachtig zijn want zelfs op de operatietafel duurt het enkele seconden. Waarom de mannen mensen in hun huis bestelen, is eveneens een raadsel. Gaat het hier over ontvoering om losgeld? Neen, het gaat om paniekzaaierij ofwel fake news.

Wees kritisch

“Accepteer geen maskers aan de deur, dat is een raad die ik zeker kan meegeven. Maar het is inderdaad bekend dat er heel wat valse info de ronde doet, zeker in coronatijden”, weet Jana Verdegem, persmedewerker van de federale politie.

“Wees kritisch bij alles wat je online ziet. Check altijd op betrouwbare sites zoals nieuwssites en overheidswebsites. Er zijn wel effectief gevallen van mensen die van deur tot deur maskers verkopen, vaak ook met goede bedoelingen. Uiteraard is het dan verstandig om de lokale politie te bellen en niks aan te nemen. Maar vergiftigde maskers, daar hebben we geen weet van”, legt Jana Verdegem uit.

Ook bij commissaris Vandenheede is eenzelfde verhaal te horen. “Dikke zever, dat is net hetzelfde verhaal als die visitekaartjes die ze tussen de autoruit steken. Die waren zogezegd ook vergiftigd zodat ze je auto konden stelen. Dat zijn broodjeaapverhalen, niks van waar. Koop jouw mondmaskers in de bekende verkooppunten, anders weet je niet wat je koopt. Negeer gewoon die berichten want er doen er ongelooflijk veel de ronde.”

Dus voor je dergelijke paniekerige berichten gaat delen, denk eerst na. Klopt dit wel? Klinkt het verhaal geweldig vergezocht en heb je meer vragen dan antwoorden, dan is het meer dan waarschijnlijk bedrog. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier