Mannahuis biedt geen maaltijden meer aan, maar: “Wij laten onze mensen niet in de steek”

© Stefaan Beel
Peter Soete

Wat een heuglijke verjaardag moest zijn deze maand, wordt helaas een feest in mineur. De viering van 25 jaar Mannahuis, het geesteskind van wijlen deken Godfied Oost, wordt verplaatst naar het vroege najaar. En ook de werking van het Mannahuis is nu tijdelijk opgeschort.

Deken Godfried Oost startte 25 jaar geleden met het Mannahuis in de schaduw van de Sint-Michielskerk. Het Mannahuis is nog steeds een plaats waar mensen die het niet zo breed hebben, een goedkoop en lekker middagmaal kunnen eten. Met de uitgeroepen coronamaatregelen is niet alleen het feest naar aanleiding van 25 jaar Mannahuis verplaatst maar is ook het Mannahuis zelf nu gesloten tot en met maandag 13 april.

“Gemiddeld komen zo’n 40 à 45 mensen per dag eten in het Mannahuis”, vertelt deken Renaat Desmedt. “We weten dit aantal nooit vooraf want de mensen moeten niet reserveren bij ons. Het is ook op vraag van onze medewerkers zelf dat we beslist hebben om het Mannahuis volledig te sluiten, en dus bijvoorbeeld ook geen afhaalmaaltijden te voorzien. De meeste van onze 80 à 90 vrijwilligers bevinden zich immers in de categorie tussen 60 en 80 jaar en zijn dus bijna allemaal mensen die een verhoogd risico lopen. Het zou echt niet verstandig zijn om hen nu bloot te stellen aan een virus dat hen ernstig ziek kan maken.”

Oplossingen

“Sinds maandag 16 maart is het Mannahuis dus gesloten en het gaat opnieuw open op dinsdag 14 april indien de overheid de maatregelen afschaft of versoepelt. Deze tijdelijke sluiting wil niet zeggen dat wij onze mensen in de steek laten. We hebben hen een brief gegeven met alternatieve oplossingen. Zo kunnen de meest behoeftigen een voedselpakket afhalen in de Graancirkel. Maar daarvoor moeten ze wel toestemming krijgen van het OCMW want een verwijsbrief voor of toegangskaartje van het Mannahuis volstaat niet”, legt de deken uit.

“Ook hebben we de maaltijddiensten van het Zorgbedrijf vermeld in die brief. De dienstencentra mogen dan wel gesloten zijn, de thuismaaltijdbezorgingen zijn niet opgeschort en zijn in deze tijden zelfs uitgebreid. We hebben onze mensen ook het telefoonnummer gegeven waarop ze zo’n maaltijden kunnen aanvragen. Deze maaltijden zijn weliswaar niet gratis maar worden berekend naargelang de financiële toestand van de aanvragers”, verduidelijkt Renaat.

“De meeste van onze vrijwilligers zijn tussen 60 en 80 jaar oud”

“Indien er dan nog mensen zijn die moeilijkheden ondervinden door de sluiting van het Mannahuis, dan raden we hen aan om contact op te nemen met het OCMW, het CAW, de maatschappelijke dienst van hun ziekenfonds of de sociale dienst waar ze al bekend zijn.”

Voedsel naar Graancirkel

“Ik heb geen berichten opgevangen van mensen die toch kwamen opdagen aan het Mannahuis en voor een gesloten deur stonden. Ik heb ook geen negatieve reacties gehoord en die zullen er waarschijnlijk ook niet komen. Wij helpen de mensen en nu onze deuren sluiten, doen we niet omdat we dit graag doen. De mensen begrijpen dit”, klinkt het.

“De voorraden voedsel die we niet gebruikt hebben, zijn voor een groot stuk naar de Graancirkel gegaan. Het toeval wilde natuurlijk dat het aanbod bijzonder groot was omdat er ook veel restaurants die moesten sluiten, hun voeding aanboden aan het Mannahuis. Maar we hebben ervoor gezorgd dat het goed terecht kwam. Bij de Graancirkel zal het ook bij klanten van ons terechtkomen. Alleen zal het nog niet verwerkt zijn tot een lekkere maaltijd”, zegt deken Renaat Desmedt.

Deken Renaat Desmedt beseft dat de tijdelijke sluiting van het Mannahuis voor iedereen hard aankomt. (foto SBR)
Deken Renaat Desmedt beseft dat de tijdelijke sluiting van het Mannahuis voor iedereen hard aankomt. (foto SBR)© Stefaan Beel

“Voor veel van onze vrijwilligers zal die non-actieve periode eveneens hard aankomen. Zij komen één keer om de drie weken een dag koken en werken en ze zullen zeker dit sociale contact missen. We kunnen maar hopen dat deze periode van een zo kort mogelijke duur is.”

Kaarsjes branden

“De vieringen in de kerken zijn uiteraard ook niet meer toegelaten maar de kerken blijven wel open. Als de mensen willen bidden, even bezinnen in de kerk of een kaarsje branden, dan kan dat nog altijd. En dat gebeurt ook niet in zo’n grote getale dat het een overrompeling wordt. Tijdens het weekend ben ik verschillende keren binnengelopen in de Sint-Michielskerk maar ik zag er nooit meer dan twintig mensen samen. Ook in de kapel van de Arme-Klaren worden, zoals steeds, veel kaarsjes aangestoken maar ik weet niet of dit nu meer is dan anders”, vertelt Renaat.

“Wij organiseren zelf geen internetmissen in Roeselare. Voor onze gelovigen zijn er genoeg mogelijkheden om eucharistievieringen mee te volgen. Op Kerknet bijvoorbeeld vinden ze steeds een overzicht hoe ze via radio, televisie of internet eucharistie kunnen meevieren. Het zijn natuurlijk geenmissen waarbij ze zelf aanwezig zijn, maar ook dit zal voorbij gaan. We moeten nu in de eerste plaats goed voor onszelf en de anderen zorgen”, besluit deken Renaat Desmedt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier