Manegehouders slaken noodkreet: “Gezondheid van onze paarden staat op het spel”

Nicola Couckuyt, Kim De Vos en een van hun dochtertjes Chloë. "Ik probeer zelf de paarden wat bij te rijden, maar ik kan dat natuurlijk niet voor alle 25 doen", aldus Kim. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Geen zelfstandige die niet lijdt onder de coronacrisis. De meeste zien hun inkomen gedeeltelijk of zelfs helemaal wegvallen. Dat geldt ook voor manegehouders zoals Kim, David en Nicola van Domein Leiedal in Bissegem. Maar daarnaast hebben ze nog een tweede grote zorg: de gezondheid van hun 65 paarden. Wandelen met je paard is immers sinds twee weken niet meer toegestaan. “Dat is ronduit gevaarlijk”, aldus Kim. “Fietsen mag wel, maar een fiets wordt niet ziek als je hem een paar weken op stal houdt.”

Maneges, paardeneigenaars, PaardenPunt Vlaanderen, de Landelijke Rijverenigingen en Paardensport Vlaanderen slaakten afgelopen week als één blok een noodkreet: “Vermeldt een wandeling te paard in de onmiddellijke omgeving van de stalling van het dier als toegelaten activiteit in het belang van het fysische en mentale welzijn van het paard.” Sinds 6 april is dat namelijk niet meer toegelaten. Een petitie die oproept om wandelen wel weer toe te staan, telt na zes dagen online al bijna 15.000 handtekeningen. Op stap gaan met je paard aan de hand mag wel. Het dier vervoeren naar een manege om het daar enige beweging te geven ook. Mits je social distancing in acht neemt natuurlijk.

Druppel op een hete plaat

“En dat slaat helemaal nergens op”, aldus Kim De Vos (35). Zij runt al zeven jaar Domein Leiedal in Bissegem samen met haar man Nicola Couckuyt (34), hun twee kindjes Chloë en Cato en haar broer David De Vos. Het domein telt twee binnenpistes, een buitenpiste en verschillende weidegronden. Er staan ongeveer 65 paarden gestald, waarvan 25 in eigendom van Kim en haar gezin. De andere 40 plaatsen worden verhuurd aan mensen die er hun eigen paard stallen. “Iedereen wordt aangemoedigd om aan sport te doen. Maar dat moet fietsen of wandelen zijn, met je paard buitenkomen mag niet. Maar als je paarden zo lang stil laat staan, dan raken ze hun conditie kwijt en kunnen ze in het ergste geval zelfs ziek worden. Wij hebben al drie gevallen gehad van koliek, een ziekte waarbij paarden pijn in de buik hebben die eventueel dodelijk kan zijn. Ik probeer zelf de paarden wat bij te rijden, maar ik kan dat natuurlijk niet voor alle 25 doen. We laten ze ook zo veel mogelijk buiten, maar net op dit moment moet de wei bemest en onderhouden worden”, verzucht Kim.

Aan voeding en stro alleen al zijn we elke maand 5.000 euro kwijt. Als er geen extra steun komt dan moeten de boeken dicht

Daarbovenop ligt het koppel ook nog eens wakker van financiële zorgen. “We hebben vier grote bronnen van inkomsten”, aldus Nicola. “Onze cafetaria, de stallen die we verhuren, het geven van lessen, dat doen we zeven dagen op zeven, en het geven van hippotherapie (therapie met paarden red.). Op een na vallen die allemaal weg. Normaal organiseren we ook sportkampen in de paasvakantie en in april stond er een brunch gepland. Dat valt nu allemaal in het water. We kregen wel al 4.000 euro van de Vlaamse overheid, maar voor ons is dat een druppel op een hete plaat. Aan voeding en stro alleen al zijn we elke maand 5.000 euro kwijt. Dan hebben we het nog niet over de afbetaling van ons krediet en de vaste kosten.”

Manegehouders slaken noodkreet:
© AN

“Normaal zijn wij een gezond bedrijf, maar als er geen extra steun komt dan moeten de boeken dicht. Vooral een uitstel voor de betaling van ons krediet zou heel welkom zijn. Maar daar raakt de regering het niet over eens.” Ondertussen houden Kim en haar man zich bezig met klusjes zoals het onderhoud van de weides en het opfrissen van de parking. “Zo lang het maar niet te veel kost”, grapt Kim.

Privélessen verboden

“Natuurlijk hebben we begrip voor de maateregelen”, verzekert Nicola. “We proberen dan ook positief te blijven. We hebben een online systeem van reservaties ingevoerd voor eigenaars die komen rijden. Zo zijn ze altijd alleen in de piste. Dat werkt goed. Maar het moet gezegd: de maatregelen zijn gewoon niet logisch. Naast het feit dat we niet mogen wandelen, zijn ook privélessen verboden. Terwijl onze piste 20 op 60 meter groot is. Zelfs lesgeven met een oortje vanachter glas is een optie, ik zie dus niet in waarom dat niet zou mogen?”

Manegehouders slaken noodkreet:
© AN

Daar is ook Nele Durnez (60) het mee eens. Ze heeft al 45 jaar een paard gestald staan op Domein Leiedal. “Zolang er geen les is, gaan zowel mijn vaardigheden als die van mijn paard, Giroflé, acheruit. Daar heeft niemand iets aan”, klinkt het.

“Het gaat trouwens niet alleen over de gezondheid van de paarden”, aldus Kim. “Zo geven we bijvoorbeeld hippotherapie aan een jongen met autisme. Voor die jongen is de quarantaine een drama, zijn hele structuur valt weg. Hij smeekte ons al of hij eens een paardje mag komen kammen. Maar dat mag niet, al wijzen we hem af met pijn in het hart.”

Last van reuma

En ook paardeneigenaars die hun paard niet in een manege stallen, zitten met de handen in het haar. Evy Vermeire (30) uit Deerlijk bijvoorbeeld huurt een privéweide van 3.000 m² met twee stallen in Harelbeke voor haar paard Luna (27) en haar pony Hanneke (27). “In theorie mag ik naar een manege gaan om Luna de nodige beweging te geven. Maar aangezien ik geen trailer heb en geen rijbewijs om daarmee te rijden, is dat geen optie. Want aan iemand een lift vragen, mag ook niet. Ik ga nu met Luna aan de hand wandelen, maar tenzij ik plots olympisch kampioen lopen wordt, kan ik haar daarmee niet de nodige beweging geven. Omdat ze wat ouder is, bouwen haar spieren sneller af, daarnaast heeft ze ook last van reuma. Deze regel is dus voor ons echt waardeloos. Toch waag ik me niet op straat. Zelfs mijn zoontje Lex (7), die normaal op Hanneke rijdt, houd ik met zijn twee voetjes op de grond. Het risico op een boete is gewoon te groot.”

Paardensport Vlaanderen: “Het gaat over het welzijn van het dier”

Ook Paardensport Vlaanderen is niet te spreken over de maatregel. “Nochtans staat er niks over een verbod op wandelen met je paard in het ministerieel besluit van Vlaams minister van Dierenwelzijn en Sport Ben Weyts (N-VA)”, aldus Lies Vlamynck, algemeen directeur van Paardensport Vlaanderen. “Pas toen er een tweetal weken geleden een extra communicatie kwam van de crisiscel werd het verbod ingevoerd. Wij hebben daarover onmiddellijk onze bezorgdheid geuit. We begrijpen ook niet waarom die beslissing genomen werd. Misschien vreesde men voor een te grote drukte op de wandelpaden?”, klinkt het vertwijfeld. “Voor de duidelijkheid, wij pleiten niet voor het toelaten van zware trainingen, op dit moment gaat het echt over het welzijn van het dier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier