https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Manege Groenhove viert goud met jubileumboek

Auteur Geert Vancoillie bij de jarige manege Groenhove in Torhout waarover zijn lijvige en rijk geïllustreerde jubileumboek gaat. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Pionier Camiel Vancoillie is in augustus 90 jaar geworden en zijn levenswerk, de manege Groenhove in Torhout, bestaat 50 jaar. Dubbele reden voor een jubileumboek, geschreven en vormgegeven door zoon Geert Vancoillie, het beste paard van stal om zo’n titatenwerk tot een goed einde te brengen. Het boek ‘Mijn Groenhove’ wordt pas op 11 november officieel voorgesteld, maar het voorintekenen is nu al gestart.

Camiel en zijn vrouw Jacqueline Martelez (83) wonen nog altijd in de Bosdreef bij de manege die ze in 1971 hebben opgericht en die vanaf de jaren 90 werd voortgezet door de huidige zaakvoerders, dochter Katrien Vancoillie en haar man Bruno Pieters (beiden 56). Ook Katriens broer Geert Vancoillie (59), de auteur van het boek, is met zijn gezin in de omgeving blijven wonen, met name in de Ruitjesbosstraat.

Het boek is doorspekt met pittige anekdotes

Geert duikt in het jubileumboek tot diep in de familiale geschiedenis en verweeft er naadloos het verhaal in van de manege en de ruiterclub Groenhove. “De manege is een plaats waar veel vriendschappen en liefdes zijn geboren”, zegt hij. “Een tweede thuis voor generaties ruiters, amazones, klanten en bezoekers. Ik schets de evolutie vanaf de traditionele pachtershoeve uit 1830 tot de manege Groenhove van nu, het epicentrum van de paardensport in het Houtland en ver erbuiten. Op de eerste plaats een gezellig oord om te vertoeven.”

Het is een volks boek met erudiete zijsprongetjes, een mix van spreek- en schrijftaal

Geert Vancoillie is voor het boek, dat om en bij de 250 bladzijden telt en rijk geïllustreerd is, te werk gegaan als een volleerde kroniekschrijver. Hij doorspekt zijn relaas met pittige anekdotes, op een levendige manier verteld. “Uiteraard heb ik heel wat bronnen geraadpleegd, want het moet historisch allemaal kloppen”, vervolgt hij. “Ik heb een mix van spreek- en schrijftaal gebruikt. Volks, maar met af en toe erudiete zijsprongetjes. Op de eerste plaats heb ik de liefde voor mijn ouderlijk huis, onze familie en de paarden op papier willen zetten. De twee grote lindebomen aan de ingang van het erf waarop de zaak is uitgebouwd, staan al ruim 190 jaar symbool voor openheid en hartelijkheid, zo’n beetje het DNA van de manege Groenhove.”

Camiel gaf zijn eerste rijlessen op 1 juli 1971

Camiel Vancoillie werd op 12 augustus 1931 op de ouderlijke hoeve van Victor Vancoillie en Maria Vanhaelemeesch geboren, waar hij tot op vandaag is blijven wonen. In 1964 nam hij, net getrouwd met zijn Jacqueline, de boerderij met 14 hectare akkerland over en maakte er een bloeiend, gemengd landbouwbedrijf van. Toen de adellijke familie van de Walle, die ooit een kasteeltje in Groenhove had, een groot deel van de bossen aan het stadsbestuur verkocht voor een recreatiepark en wandelbos, zag Camiel het gat in de markt. Hij startte zijn manege, toen nog op bescheiden leest. Bij het begin van de zomervakantie van 1971, op donderdag 1 juli, gaf hij rijles aan zijn eerste klanten. Er zouden er vele honderden volgen. In het boek verschijnt onder andere een unieke foto uit 1986, toen wijlen Roger Windels, in die periode burgemeester van Torhout, zowaar voor de show even een paard besteeg.

Boek steunt onderwijsproject nabij Congolese hoofdstad

Mijn Groenhove bevat nooit eerder gepubliceerde verhalen uit 200 jaar Groenhove-geschiedenis, uiteraard met de klemtoon op een halve eeuw manege en de bloei van de bijhorende ruiterclub. Het voorwoord is van de hand van Vlaams minister Hilde Crevits. Het boek kost 45 euro, maar wie vooraf intekent, uiterlijk op zondag 10 oktober, betaalt maar 35 euro en krijgt de kans om zijn naam in het werk te laten opnemen. Op donderdag 11 november wordt het boek voorgesteld tijdens het gouden verjaardagsfeest van de manege.

“Ik wou heel graag een goed doel aan dit project koppelen”, aldus Geert Vancoillie. “Per 20 verkochte boeken stort ik 100 euro door voor een onderwijsproject in Kisantu, gelegen op 120 kilometer van de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het bedrag zal rechtstreeks aan de schooldirecteur bezorgd worden om gedurende een volledig jaar het schoolgeld voor een leerling te betalen.”

Voorintekenen via Boek Groenhove of boek@mijngroenhove.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten