Manege De Cloche na reeks tegenslagen weer open: “We willen iedereen danken die wijn kocht”

Eigenaars Niels Mollen en zijn vriendin Kim Debosschere van manege De Cloche op de Voorhoek in Geluwe. (foto a-MV)
Redactie KW

Eigenaars Niels Mollen en zijn vriendin Kim Debosschere van manege De Cloche in Geluwe rechten de rug na veel persoonlijke tegenslagen en de verplichte sluiting door het coronavirus. “Ik brak vier rugwervels, mijn vriendin verloor haar vader, we moeten 40 paarden van eten voorzien en in de paasvakantie kon het paaskamp niet doorgaan”, zegt Niels. Vrijdag ging de cafetaria eindelijk weer open.

De Cloche kent de afgelopen jaren een heropbloei en trekt voor de lessen paardrijden een publiek uit een ruime regio aan. De manege op de Voorhoek bestaat al sedert 1996. Twee jaar geleden werden Niels Mollen (27) en Kim Debosschere (26) de nieuwe eigenaars. Het voorjaar was moeilijk voor hen.

“In januari gooide een paard me in de manege uit het zadel en waren er vier rugwervels gebroken”, vertelt Niels Mollen. “Dat paard kwam uit een lange blessure terug en waren we stap per stap terug inzetbaar aan het maken. Op een bepaalde dag ging het in de piste aan het steigeren en kwam ik na een koprol verkeerd neer. Kims vader Erik deed een hartstilstand en is halfweg maart overleden. Hij was nog maar 59 jaar.”

Geen premies

“Ondertussen was er het coronavirus en de lockdown. Er staan hier zo’n veertig paarden. De helft zijn van verschillende eigenaars. De regels verschilden van politiezone tot politiezone. Zo mocht van Arro Ieper in het begin de eigenaar maar een half uur binnen bij zijn of haar paard. Later werd dat dan een uur. Dat moest telkens alleen, later mocht het dan met twee.”

“We moeten alle dieren van eten voorzien, maar kregen ondertussen van de overheid geen premies. We doen De Cloche beiden in bijberoep. Ik werk bij Alpro in Wevelgem. Kim werkt in een kindercrèche en was een week technisch werkloos. Sedert mei gaat ze weer werken. Ik kreeg een uitkering van het ziekenfonds en viel daardoor terug op 60 à 70 procent van mijn inkomen. Nu ga ik weer werken.”

Naast de coronacrisis moesten we ook het verlies van Kims vader verwerken – Niels Mollen

Manege De Cloche is ondertussen terug open en sedert vrijdag ook de cafetaria. “In het begin mochten enkel privélessen doorgaan”, vertelt Niels Mollen. “We haalden maar een bezetting voor de helft, niet echt interessant dus. Gelukkig werden nu de groepslessen hervat. Reserveren is verplicht. Er leren hier volwassenen paardrijden, maar vooral zeer veel kinderen. De eerste lessen loopt er dan iemand mee naast het paard, maar voorlopig mag dat nog niet.”

Een belangrijke bron van inkomsten is uiteraard ook de cafetaria. Net als de horeca was het wekenlang dicht. “We hebben een heel sterke cafetaria”, vertelt Niels. “Met een groot terras. Het is nu dubbel zo groot. Er komen hier veel wandelaars en fietsers langs. We zijn ook gestart met de verkoop van schepijs in verschillende smaken. Op het terras willen we het deze zomer zo gezellig mogelijk maken. Tijdelijk is onze cafetaria nu alleen open op vrijdag, zaterdag en zondag.”

Verkoop wijn

De Cloche organiseert ook zomerkampen paardrijden. “Er zijn nog plaatsen vrij”, vertelt de uitbater. “Tijdens de paasvakantie hadden we een groot kamp voorzien en was het helemaal volzet. Door het coronavirus viel dat allemaal in het water.”

Niels en Kim bleven de afgelopen moeilijke maanden nooit bij de pakken zitten. “Als steun om de paarden te onderhouden en de hoefsmid te betalen, verkochten we voor ongeveer 10.000 euro aan wijn”, zegt Niels. “De helft hadden we hieraan over als winst voor de lopende kosten. We zijn hiervoor iedereen heel dankbaar.” Ondertussen kijken de eigenaars van manege De Cloche al ver vooruit, want het is de bedoeling dat er in 2022 een nieuwe loods komt.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier