Mandel United ving hele week jeugdvoetballertjes op: “Onze morele plicht”

KFC Mandel United organiseerde een noodopvang en een voetbalstage voor hun jongste spelertjes. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

De tweede week van deze onuitgegeven herfstvakantie betekende voor veel ouders puzzelen. Mandel United schoot hen te hulp en organiseerde deze week volledig gratis twee dagen noodopvang en een driedaagse stage voor hun voetballertjes tussen 5 en 12 jaar oud. En die waren keer op keer volzet. “Als voetbalclub willen we ook onze sociale rol vervullen.”

Wie niet aan telewerk kan doen, moest deze week soms creatief uit de hoek komen om zijn of haar kroost een veilig en zinvol onderkomen te bieden. Dat beseften ook de mensen bij Mandel United en daarom besloot de club om zowel op maandag als dinsdag een noodopvang te organiseren. Na Wapenstilstand volgde dan een snel, maar vakkundig in elkaar gebokste stage die nog tot en met zaterdag loopt.

“Dit initiatief is een regelrecht succes”, beklemtoont sportief verantwoordelijke Stijn Naessens. “Tijdens onze noodopvang mochten we twee keer 25 kinderen verwelkomen en daarmee was het initiatief ook volzet.”

Er was ook huiswerkbegeleiding, maar dat bleek iets minder populair – Stijn Naessens, sportief verantwoordelijke

Zowel op maandag als dinsdag konden aangesloten voetballertjes er van 7.30 tot 16.30 uur terecht en stond een team van drie trainers en evenveel begeleiders voor hen klaar. “We zorgen telkens voor een duidelijke structuur en dagindeling, met voetbal als kapstok. Maar de kinderen trokken ook naar het speelplein, konden knutselen, bakten samen pannenkoeken en keken een film. Wie wilde, kon ook van huiswerkbegeleiding gebruik maken, al was dat net iets minder populair”, knipoogt Stijn.

Stage met 40 kinderen

De inderhaast in het leven geroepen stage is eveneens een schot in de roos. “Elke dag kregen we 40 kinderen over de vloer. Dat hoeven we niet te doen, maar we kiezen er heel bewust voor om onze leden en hun ouders niet in de kou te laten staan. We zien het als onze morele plicht om hen in deze bizarre tijden te steunen. Als voetbalclub hebben we een sociale rol te vervullen en die verantwoordelijkheid gaan we niet uit de weg.” Dat het hele verhaal compleet gratis aangeboden kon worden, is te danken aan de inzet van de medewerkers, zegt Stijn. “Alle trainers en medewerkers stonden hier op vrijwillige basis. Daar kunnen we alleen maar onze hoed voor afdoen. We zouden het ook niet correct gevonden hebben om onze terreinen deze week niet in gebruik genomen te hebben. We hebben de ruimte en de infrastructuur om volledig coronaveilig een degelijke opvang aan te bieden, waarom zouden we dat dan niet doen?”

Moe, maar voldaan

Een mening die ook Milan Vandommele (16) en Stan Pattyn (16), twee spelers bij de U17, delen. Zij stonden afgelopen dinsdag als trainer en begeleider klaar voor de kinderen en aarzelden geen seconde toen ze daarvoor de vraag kregen. “Het is belangrijk om die jonge voetballertjes een nuttige tijdsbesteding te bezorgen”, zeggen ze. “Bovendien hadden wij zelf niets anders om handen. Ook wij hadden een extra week herfstvakantie en staan met veel plezier voor de kinderen klaar. En met Rein Verscheure hebben we een ervaren rot om op terug te vallen.” Milan en Stan genoten met volle teugen van hun dagjes als ‘noodopvangers’, maar keerden ‘s avond wel met vermoeide ogen huiswaarts. “Het is toch wel intensief om 25 kinderen een hele dag te begeleiden”, glimlacht het duo. “Maar de voldoening maakt heel veel goed.”

Mandel United ving hele week jeugdvoetballertjes op:
© Frank Meurisse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier