In februari van dit jaar werd de fusieclub Mandel United opgericht, een samengaan van KFC Izegem en OMS Ingelmunster. Sinds dit seizoen spelen ze in 2A (tweede amateurklasse A). De eerste ploeg werkt dit seizoen de thuiswedstrijden af in Ingelmunster, de trainingen en wedstrijden van de jeugd vinden zowel in Ingelmunster als Izegem plaats. Dat er in Ingelmunster wordt gespeeld had onder meer te maken met het feit dat er nog werken aan de gang waren aan het stadion langs de Rijksweg in Izegem.

Tot vandaag was er nog geen duidelijkheid over waar de eerste ploeg volgend seizoen zou spelen. Na overleg werd deze voormiddag beslist dat Mandel United ook volgend seizoen gewoon in Ingelmunster blijft spelen. Ook al is het stadion in Izegem volledig afgewerkt, met onder meer een fonkelnieuwe tribune.

© VDB

Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels is alvast tevreden met de beslissing: "We hebben beide opties altijd open gehouden: ofwel bleef Mandel United met het eerste elftal in Ingelmunster, ofwel trok die naar Izegem. Maar bij dat laatste scenario stopte het hele verhaal wel. Nu heeft de clubleiding gekozen om ook in 2018 Ingelmunster als uitvalsbasis te gebruiken en wij willen alvast op een goeie manier verder met Mandel United samenwerken."

Toekomst eerste elftal

Op 31 december 2018 moet de club echter opnieuw de beslissing nemen waar de toekomst van het eerste elftal ligt. "Dat heeft te maken met het feit dat er straks een nieuwe legislatuur van start gaat en er dus mogelijk een nieuwe beleidsploeg moet gevormd worden. Maar we voorzien dan een contract zoals dat indertijd met OMS Ingelmunster getekend werd: voor een periode van zes jaar. Uiteraard op voorwaarde dat het eerste elftal van Mandel United in Ingelmunster blijft."

"Het gemeentebestuur van Ingelmunster verbood Mandel United om nog langer met jeugdploegen in Ingelmunster te trainen en te spelen, als de A-ploeg naar Izegem zou verhuizen. Deze strakke opstelling van de gemeente Ingelmunster noopte Mandel United helaas noodgedwongen tot een jaar langer verblijf van de A-ploeg in Ingelmunster", communiceert burgemeester van Izegem Bert Maertens.

"Immers, als de jeugdploegen van bij de start van het seizoen 2018-2019 niet langer in Ingelmunster maar wel in Izegem moeten kunnen trainen en spelen, is er een acuut tekort aan speelminuten op onze Izegemse voetbalvelden. En het laatste wat de stad wil, is dat de honderden kinderen en jongeren die willen voetballen, de spelers van de damesploeg en de spelers van het G-voetbal niet langer bij hun club terechtkunnen. Als stedelijke overheid zien wij het als onze plicht om kinderen en jongeren maximaal aan het sporten te brengen. De komst van de A-ploeg naar Izegem is daar nu ondergeschikt aan", klinkt het.

Structurele oplossing

We nemen van de tussentijd, tot het seizoen 2019-2020, gebruik om samen met Mandel United, de sportdienst en het schepencollege een structurele oplossing voor het capaciteitsprobleem voor de jeugdwerking van Mandel United uit te werken. Die oplossing is vandaag niet onmiddellijk voorhanden, maar we zijn ervan overtuigd dat de stad samen met Mandel United tijdig een goede oplossing zal vinden. Eerstdaags komt er ook een schriftelijke overeenkomst waarbij het engagement van Mandel United om vanaf het seizoen 2019-2020 in Izegem te spelen, wordt geofficialiseerd", aldus Bert Maertens.