Mandel United laat drie Oekraïense jeugdspelers meetrainen en ondersteunt hen ook materieel

De jeugdspelers van Mandel United ontvangen met open armen hun drie nieuwe clubgenoten. Je herkent centraal Nykyta met rechts van hem zijn broers Yaroslav en Ivan. Rechts ouders Dima en Lena. En achteraan Mandel United-medewerkers Stefaan Vandorpe, Filip Defour en Frédéric Decaluwé.
Wouter Vander Stricht

Mandel United heeft zich ontfermd over drie Oekraïense jeugdvoetballers die sinds kort in Izegem wonen. Ze mogen gratis meetrainen met de club en Mandel gaat ook mee op zoek naar het nodige (trainings)materiaal voor de drie jonge snaken.

Sinds vijf dagen verblijft het gezin van Dmytro en Olena, kortweg Dima en Lena Kharlamov in de Roeselaarsestraat in Izegem. Het gezin met drie zonen, Nykyta (13), Yaroslav (10) en Ivan (8), is op de vlucht voor het geweld in hun thuisland. Ze wonen vlakbij hoofdstad Kiev. Oudste zoon Nykyta spreekt een aardig mondje Engels en treedt op als tolk voor het gezin. “We hebben gezien wat er allemaal is aangericht bij ons,” klinkt het bij de bedeesde jongeman. “Het is er verschrikkelijk.”

Het was de Ingelmunsterse Larysa die hielp zoeken naar een onderkomen en dat werd ter beschikking gesteld door een andere Oekraïense vriendin. “Dima en Lena zijn vrienden van mijn zus, maar ook ik ken hen goed. We zijn er met de kinderen nog op bezoek geweest. Sinds een 15-tal jaar wonen ze nu in de buurt van Kiev, maar eigenlijk zijn ze ook afkomstig van Donbass,” verklaart ze haar band met het gezin. Donbass is het Russisch voor het Donetsbekken, de regio in het oosten van Oekraïne. “Wij spreken eigenlijk Russisch, net als Dima en Lena en iedereen die in die streek opgroeide. De kinderen leren op school Oekraïens, Russisch is er nu verboden.”

Materiaal welkom

Larysa is de mama van topturners Nicola en Glen Cuyle en via trainer Günther Couckhuyt, die ook conciërge is op het sportstadion, werd de link gelegd met Mandel United. “Zondag waren ze hier al rond het veld aan het wandelen, we hebben die mensen aangesproken en maandagavond hebben de jongens al voor een eerste keer mee getraind. We deden ook een oproep onder de ouders om wat materiaal in te zamelen. Voetbalschoenen en trainingskledij komen nu vlot binnen, maar dat mag verder naar hier gebracht worden”, zegt jeugdsecretaris Stefaan Vandorpe.

Het gezin van Dima en Lena Kharlamov is blij dat hun zonen Nykyta, Ivan en Yaroslav hun sportieve ei kwijt kunnen bij Mandel United.
Het gezin van Dima en Lena Kharlamov is blij dat hun zonen Nykyta, Ivan en Yaroslav hun sportieve ei kwijt kunnen bij Mandel United.

De drie jonge spelers mochten dus al meetrainen met respectievelijk de U14, U11 en U9. “Voetbal Vlaanderen maakt het al mogelijk om het papierwerk van die jongens snel in orde te krijgen. Voorlopig spelen ze nog geen officiële matchen, maar ze kunnen toch al trainen. De oudste jongen trainde in zijn thuisland zes keer per week, het schijnt een talent te zijn.”

Nykyta bevestigt. “Ik speelde er net als mijn broers bij Nika Kiev en we zijn uiteraard blij dat we hier nu kunnen voetballen. Naar school gaan is er nog niet bij”, verklapt hij. Dat zal in de komende dagen een oplossing moeten krijgen.

Wie het gezin wil helpen kan terecht bij stefaan.vandorpe@kfcmandelunited.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.