Mand met de eerste garnalen van het seizoen overhandigd in Koninklijk Paleis door Paardenvissers

Een delegatie van de Koninklijke Orde van de Paardevisser (in het blauw) met garnaalvissers Roland Vanbillemont, Marius Dugardeyn, Nele Bekaert, Chris Vermote en Gregory Debruyne en adjunct-protocolchef Hilde Vanden Berghe. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Na een coronaschrikkeljaar werd de Koninklijke Orde van de Paardenvisser, samen met enkele garnaalvissers te paard, dit jaar opnieuw ontvangen op het Koninklijk Paleis. Uit veiligheidsoverwegingen waren koning Filip en koningin Mathilde niet aanwezig om de mand met ‘kaviaar van de Noordzee’ persoonlijk in ontvangst te nemen.

De delegatie van de Koninklijke Orde van de Paardenvisser was vergezeld van drie actieve garnaalvissers Nele Bekaert, Chris Vermote en Gregory Debruyne en de ‘ouderdomsdekens’ Marius Dugardeyn en Roland Vanbillemont.

De overhandiging van de mand met 5 kg garnalen, gevangen door de Oostduinkerkse paardenvissers, ging gepaard met een officiële plechtigheid, waarbij de adjunct-protocolchef bij het Huis van Zijne Majesteit de Koning, mevrouw Hilde Vanden Berghe, de mand met de Oostduinkerkse delicatessen in ontvangst nam.

Cultureel erfgoed

Marc Sirjacobs, voorzitter van de Koninklijke Orde, legt uit: “Al 54 jaar, sinds 1967, zet de Orde van de Paardenvissers zich in voor de garnaalvissers te paard. De garnaalvisserij te paard is intussen door de Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed, maar het ras der paardenvissers was jaren geleden met uitsterven bedreigd. Door hen financieel, materieel en met marketingcampagnes te ondersteunen, heeft de Orde de stiel nieuw leven ingeblazen. Het laatste officiële bezoek in 2013 van Koning Albert II en Koningin Paola viel ons nog te beurt, net voor de bekendmaking van het aftreden van de koning. De Orde van de Paardenvisser kreeg, na het bezoek van de koning en koningin in 2017, de koninklijke titel.”

“Elk jaar krijgt onze Koninklijke Orde, als een van de zeven bevoorrechte verenigingen in België, de mogelijkheid om het Paleis met de ‘eerste garnalen’ van het seizoen te vereren. Maar, als we dat één keer zouden overslaan, zijn we dat privilege kwijt!”, aldus voorzitter Sirjacobs.

Tijdens de audiëntie in het Koninklijk Paleis werd één minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis van de pas overleden paardenvisser Johan Vanmassenhove.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.