Manchester United-fans in optocht naar stadion

Het bezoekersvak is uitverkocht, zo'n 1.470 Britse supporters worden verwacht. © BELGAIMAGE
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Lokale Politie van Brugge en het stadsbestuur zullen toelating geven voor een optocht van de Man U fans van op de Brugse Markt naar het Jan Breydelstadion. “Op die manier kunnen we de supportersgroepen beter scheiden én kunnen we efficiënter observeren en controleren”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter

Bij de bekendmaking van de preventie- en veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de Europa League wedstrijd Club Brugge – Manchester United van donderdag liet de Brugse politie al verstaan dat de Britse supporters mogelijk in optocht van aan de Markt naar het Jan Breydelstadion zouden begeleid worden. De politie bevestigt nu ook dat het effectief zo zal georganiseerd worden.

“De aanwezige fans zullen met tekstkarren naar de Markt worden geleid, om daar dan om 16.30 uur te verzamelen”,verduidelijkt politiewoordvoerster Lien Depoorter. Het bezoekersvak is uitverkocht en dat betekent dat er zo’n 1.470 Britse supporters verwacht worden. Maar uiteraard kan niet uitgesloten worden dat er ook nog supporters zonder ticket opduiken.

“Hoeveel fans er effectief zullen deelnemen aan de optocht kunnen we moeilijk voorspellen want supporters zijn vrij om ook op eigen houtje naar het stadion te trekken. De herkenbare supporters die in de stad aanwezig zijn zullen door de politiemensen wel gestimuleerd worden om aan de optocht deel te nemen en de ervaring leert dat de meeste voetbalfans daar ook wel met plezier aan deelnemen”, gaat Lien Depoorter verder.

Confrontatie vermijden

“Het is immers leuk voor de groepssfeer, het brengt heel wat ambiance met zich. En nog een belangrijke reden is dat we zo kunnen vermijden dat beide supportersgroepen met elkaar vermengd geraken. Het parcours is immers zo uitgestippeld dat er geen of toch zo weinig mogelijk conflicten mogelijk zijn. De optocht trekt dus voor alle duidelijkheid niet langs de Gistelsesteenweg…”

“Daarnaast is zo’n optocht ook interessant omdat we zo als politie efficiënter kunnen observeren en controleren. Als er personen zijn die amok maken én die bovendien ook geen geldig ticket op zak hebben ze bestuurlijk aangehouden worden tot na de wedstrijd. Maar uiteraard hopen we dat alles vlot verloopt. Zoals gebruikelijk zullen er ook Britse politiemensen aanwezig zijn in Brugge, ook in burger, zoals de zogenaamde spotters. De samenwerking tussen de beide clubs en de politiekorpsen verloopt sowieso erg vlot.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier