Man vraagt strafvermindering nadat hij met broodmes inhakte op vriendin

© Getty
Redactie KW

Een 45-jarige Oostendenaar riskeert vijf jaar cel cel voor poging tot doodslag op zijn partner. De man haalde meerdere keren uit met een broodmes, beet en sloeg haar. Hij kreeg 37 maanden; maar ging in beroep om een straf met uitstel te vragen. De procureur-generaal vorderde vijf jaar. “Ik zou zo’n mes niet graag in mijn buik willen hebben!”

Er waren al langer spanningen tussen Oostendenaar Bart D. en zijn toenmalige partner, een vrouw uit Zonnebeke. Zwaar drankmisbruik zat daar voor heel wat tussen, maar in de nacht van 8 op 9 mei vorig jaar escaleerde de situatie. Hij gooide lege flessen drank naar haar en vernielde een stenen olifant om dan in stomdronken toestand zijn vrouw met een plank in het gezicht te slaan. Zij liep zware verwondingen op aan de neus. De volgende ochtend bood de man zijn excuses aan, maar begon toch opnieuw zwaar te drinken. Met 3,5 promille in zijn bloed werd hij ‘s avonds opnieuw agressief toen ze vertelde dat ze bij hem weg zou gaan.

Toen de vrouw een scheve opmerking maakte over diens moeder, sloegen de stoppen volledig door. Hij begon haar te bewerken met zijn vuisten, beet haar, trok plukken haar uit haar hoofd en kneep haar keel en mond dicht. Pas toen ze zei dat ze toch bij hem ging blijven, kalmeerde hij even. Toch ging hij naar de keuken, haalde er een gekarteld broodmes en stak haar verschillende malen in het hoofd en de buik. De vrouw kon vluchten en zich onder het bloed verstoppen bij de buurman. Hij kreeg 37 maand effectief, maar zijn advocaat, Yves Miroir, vindt dat teveel. “Hij is misbruikt als kind, en toen zij zei dat dat de schuld was van zijn moeder, is hij ontploft. Ze heeft het als het ware uitgelokt.”

Geen intentie om te doden

Bovendien vindt Miroir dat er geen intentie was tot doden. “Hij heeft een hele collectie messen. Hij werkt in de horeca en kan ook uitbenen. In plaats van een groot vleesmes te nemen, neemt hij een broodmes. De vrouw verklaart ook zelf dat hij stak als een robot en zonder kracht. Had hij haar dood gewild, dan had hij wel harder gestoken.”

Daarom vraagt hij een straf met uitstel zodat de man aan zijn drankprobleem kan werken. Maar procureur-generaal Peter De Smet is het daar niet mee eens. “Gij waart crimineel zat! Gewone mensen zoals ik zijn met 3,5 promille in het bloed steendood! Dat je dus bewust een ander mes nam, geloof ik dus niet. Gij zijt naar de keuken gelopen en hebt daar zo zat als een Zwitser – met excuses voor de Zwitsers – het eerste het beste mes gepakt om op mevrouw haar hoofd in te hakken.” Bovendien ging het om een professioneel keukenmes van Global, kwaliteit voor zo’n honderd euro per mes. “Da’s nie iets van den Aldi hé. Ge moogt gij nog een ganse collectie grotere messen hebben, maar ook zo’n mes zou ik niet graag in mijn buik willen hebben!”

Spelen op de Lotto

Hij vorderde dan ook vijf jaar effectief. “Voor zo’n feiten 37 maanden krijgen en in beroep gaan, dat is spelen op de Lotto. En bij de Lotto verlies je meestal!” De voormalige horeca-uitbater kon aan het eind van de zitting enkel ‘ik heb er veel spijt van’ uitbrengen. Uitspraak op 8 april.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier