Man riskeert acht maanden cel voor inbreuken op mondmaskerplicht en weerspannigheid op dijk in Knokke

© iStock
Redactie KW

Een 20-jarige Brusselaar riskeert in de Brugse rechtbank acht maanden effectieve celstraf voor weerspannigheid en inbreuken op de mondmaskerplicht. Beelden van zijn arrestatie op de zeedijk in Knokke gingen afgelopen zomer viraal.

Op 6 augustus zakte B.M. met twee vrienden af naar Knokke. Op de Zeedijk nabij het Lichttorenplein liet hij zijn mondkapje even zakken om een sigaret te roken. Toen hij het masker weer aandeed, maar onder zijn neus liet hangen, sprak de politie hem hierop aan. Even later merkte de politie dat de jongeman zijn kapje opnieuw onder de neus droeg. “Controle van zijn identiteitskaart wees uit dat hij al vijf keer betrapt was op inbreuken op de coronawetgeving”, stelde de procureur. “Om een dagvaarding in snelrecht te betekenen, kregen de agenten het bevel om de beklaagde te arresteren.”

Volgens de procureur gedroeg B.M. zich tijdens de controle van zijn identiteit verbaal agressief en ging hij tijdens het boeien over tot fysiek geweld. Hij verzette zich hevig en een hoofdinspecteur, die hem in een houdgreep probeerde te nemen, liep een spierscheur op in de arm. De agente was enkele dagen arbeidsongeschikt en eist een voorlopige schadevergoeding van 1.000 euro.

Volgens de verdediging voelde de Brusselaar zich geviseerd. “Vlak voor het incident had hij gezien hoe een andere persoon voor gelijkaardige feiten direct mocht beschikken”, pleitte advocate Judith Demeyer. “Hij begreep totaal niet waarom de identiteitscontrole bij hem zoveel tijd in beslag nam en er plots zoveel politie ter plaatse kwam. Niemand legde hem uit wat er gaande was. Hij werd omsingeld door vijf agenten alsof hij de zwaarste crimineel was, maar op dat moment was hij totaal niet agressief. Hij geeft wel toe dat hij zich verzette tijdens het boeien. Hij voelde zich dan ook gediscrimineerd. Maar hij heeft zeker geen slagen uitgedeeld.”

Meester Demeyer vroeg de gunst van de opschorting voor haar cliënt. De uitspraak volgt op 8 december. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten