Man probeert tiener in zijn auto te lokken: “Dit kon veel erger afgelopen zijn”

Gêne Dewilde (midden) reageerde kordaat. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een onbekende man probeerde woensdag Gêne Dewilde (13) uit Rekkem mee te lokken in zijn wagen. De knaap handelde koelbloedig en zocht meteen hulp. “Had hij niet op die manier gereageerd, wie weet wat er gebeurd zou zijn”, klinkt het bij zijn verontruste ouders.

Afgelopen woensdag eindigde voor Gêne zoals voor iedere leerling in het land. “Ik nam de bus naar huis van zodra de schoolbel begon te rinkelen.” Gêne herinnert zich die beruchte woensdag nog tot in ieder detail.

“Wij wonen in de Schelpenstraat, maar net zoals iedere woensdag ga ik dan te voet van thuis naar het huis van mijn oma, een woning in wijk Ten Bulke hier wat verder. Mijn papa is er iedere woensdag te vinden en zo trekken we dan samen huiswaarts.”

IJzingwekkende belevenis

Het is een routine die door Gêne blindelings kan worden uitgevoerd, maar die woensdag draaide al snel in een ijzingwekkende belevenis. “Plots begon een grijze wagen naast mij te rijden met daarin een kerel die me allerlei vragen begon te stellen“, gaat de tiener verder. “Hij vroeg of ik iemand zocht, of ik hier mensen kende, of ik ergens naartoe moest en hij bleef aandringen dat ik bij hem in de wagen kroop. Plots stopte de wagen en stapte de chauffeur uit. Hij bleef maar aandringen dat ik bij hem in de wagen moest kruipen en ik vertrouwde het zaakje helemaal niet meer. Ik zette het op een lopen en die kerel stapte terug in zijn wagen. Met gierende banden vertrok hij, maar niet vooraleer ik een foto van zijn nummerplaat kon nemen.”

We mogen van geluk spreken dat Gêne kordaat reageerde en het meteen op een lopen zette

Gêne liep verder naar de woning van zijn oma, waar ook zijn vader op hem wachtte en die besliste om meteen de politie te bellen. “Toen mijn zoon me dit vertelde, was hij in alle staten.” Christ Dewilde (42), de papa van Gêne, is merkbaar aangedaan van het voorval.

“Aan de hand van de foto konden we zien dat het hier ging om een Mercedes met een Franse nummerplaat. We wonen hier dicht bij de grens, dus is het voor die kerel maar een koud kunstje om met de noorderzon te verdwijnen. We mogen van geluk spreken dat Gêne kordaat reageerde en het meteen op een lopen zette. Dit kon veel erger afgelopen zijn. De politie kwam ter plaatse en stuurde ook het signalement van het voertuig door. Ik vrees er alleen voor dat we hier nooit nog iets van zullen horen.”

Ook mama Angelique Vermeulen (34) is nog onder de indruk. “Het is rustig wonen hier in Het Paradijs, een afgelegen wijk van Rekkem”, verzucht ze.

“Maar net die afgelegen plaats lijkt als een magneet te werken op mensen met minder goede bedoelingen. De politie moet van ver komen en de grens is dichtbij. Gêne gaat graag met zijn vrienden samen rijden met de fiets, ik kan je garanderen dat ik dit nu niet meteen nog ga toelaten. Wie weet wat er volgende keer kan gebeuren?”

Politie neemt maatregelen

Navraag bij politiezone Grensleie leert ons dat de eerste maatregelen reeds werden genomen. “We hebben meteen en preventief gehandeld”, zegt commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse. “Het signalement werd doorgegeven en aan de hand van de ANPR-camera’s proberen we het voertuig en de inzittende te identificeren. We willen benadrukken dat dit een alleenstaand feit is en het de eerste keer is dat er in die wijk sprake is van een dergelijk scenario. Het is niet nodig om een soort van angstpsychose te creëren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier