Man krijgt acht jaar cel voor smokkel van 97 migranten in Zeebrugge

© gf
Redactie KW

Een 36-jarige man uit India is in beroep veroordeeld tot acht jaar cel voor mensensmokkel. De procureur-generaal had in plaats van vijf jaar, 97 maand cel gevraagd of afgerond acht jaar cel, een maand cel per slachtoffer.

In de buurt van Zeebrugge werden midden 2018 steeds vaker transmigranten van Indiase origine aangetroffen. Dankzij verder onderzoek konden de speurders mensensmokkelaars in kaart brengen. Eind augustus werden uiteindelijk drie Indiase verdachten aangehouden.

“Klein puzzelstukje”

Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat de twee bendeleiders in India rechtstreeks in contact stonden met de 36-jarige Mohit M. Na de arrestatie van die leider en zijn luitenanten viel de toestroom van Indiase transmigranten volledig stil. Uit onderzoek bleek dat hij minstens 97 illegalen hielp bij hun tocht naar het Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg vijf jaar cel, maar ging in beroep om zijn onschuld uit te schreeuwen. Volgens zijn advocaat was hij slechts een heel klein puzzelstukje in het netwerk. Maar volgens het openbaar ministerie was er veel meer aan de hand.

Maand cel per slachtoffer

In plaats van vijf jaar, vroeg de procureur-generaal Peter De Smet 97 maand cel. “Ik weet dat ik een zware straf vraag”, zei De Smet bij de behandeling van de zaak voor het hof van beroep in Gent. “Ik wil hiermee een duidelijk signaal geven. Ons beleid is te laks. Onlangs vielen er nog 39 doden door mensensmokkel in Zeebrugge. Mensen als u houden dit systeem in stand”, sneerde De Smet. “Uw kompanen legden bekentenissen af, maar u blijft zo koppig als een ezel. U was een van de noodzakelijke schakels. Het zou u sieren mocht u dat toegeven”, besloot hij om uiteindelijk 97 maand cel te vorderen. “Een maand per slachtoffer is toch niet te veel? Ik wil nog afronden naar acht jaar cel”, klonk het cynisch.

Ook grote boete

Het hof volgde hem nu voor de volledige lijn. Volgens het hof was de man wel betrokken bij de organisatie van mensensmokkel en had hij nauwe contacten met de top. “Uw handelswijze ondermijnt de samenleving en toont een minachting tegenover de Europese Unie”, oordeelde het hof. “Met het oog op gemakkelijk geldgewin heeft u zich ingelaten met mensensmokkel. U maakte misbruik van de kwetsbare positie van de slachtoffers en bracht ook hun leven in gevaar.” Het hof wou daarom een duidelijk signaal stellen en verhoogde de straf van vijf naar acht jaar cel. M. kreeg ook een boete van 776.000 euro of 8.000 euro per slachtoffer. Wel werd daarvan 388.000 euro uitstel uitgesproken. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier