Man die loods verhuurt aan cannabistelers, riskeert 2 jaar cel

© Stockfoto
Redactie KW

Een 47-jarige man uit Nieuwpoort riskeert twee jaar cel, omdat hij zijn loods verhuurde aan een bende die er 553 cannabisplanten kweekte. “Hij wou die plantage op den duur weg, maar had er niets meer aan te zeggen”, stelde zijn advocaat Kris Vincke.

Op 2 juni 2017 kwam bij de politie van Middelkerke een mail binnen van een bewoner van de Steenstraat in Westende. De man maakte zich zorgen over het constante gezoem dat uit een loods vlakbij zijn woning kwam. Hij vond het ook vreemd dat er dagelijks twee mannen de loods betraden en dat enkele ramen van het gebouw waren afgeplakt met folie. Door stormweer kon de politie die dag echter geen gezoem waarnemen. Op 23 juni keerden de speurders terug en stelden ze wel gezoem vast.

Planten van meter hoog

“Ze drongen de loods binnen en ontdekten in een aparte ruimte van acht op drie meter liefst 553 cannabisplanten van een meter hoog, verduidelijkte de procureur. “Om de plantage van stroom te voorzien werd illegaal stroom afgetapt. De politie sloot de loods opnieuw af en ging over tot observaties. Niet veel later kwam een man aangefietst. Hij sprak Engels en had een sleutels van de loods.”

De 25-jarige Albanees, Gentjan A., bleek in te staan voor het onderhoud van de plantage en verbleef bij de eigenaar van de loods, Dimitri N. (47) uit Nieuwpoort. Die laatste ging zich ‘s anderendaags aangeven bij de politie. Verder onderzoek bracht de bende in kaart. Volgens het parket was Albanees Denis G. (39) de spilfiguur. Hij was het die Dimitri N. enkele maanden voor zijn arrestatie had gevraagd om zijn loods te verhuren.

Voor N. vroeg de procureur twee jaar cel. Zijn advocaat Kris Vincke drong aan op mildheid. “Mijn cliënt heeft die plantage niet zelf ingericht. Hij wou er op den duur zelfs vanaf, maar eenmaal die bende daar binnen zat, had hij er niets meer aan te zeggen.”

N. en G. werden met elkaar in contact gebracht via Franky M. (54) uit Houthulst en Daniël M. (56) uit Genk. Zij riskeren respectievelijk dertig en achttien maanden celstraf met uitstel. Genkenaar Fabio M. (38) zou de stekjes voor de plantage geleverd hebben en riskeert een jaar cel met uitstel.

Vier jaar voor spilfiguur?

Voor spilfiguur Denis G. vroeg de procureur vier jaar cel. Zijn advocaat Pieterjan Dens drong aan op de vrijspraak. “De fotoreeks die tot identificatie van mijn cliënt zou hebben geleid steekt niet in het strafdossier. De rechten van verdediging zijn hierdoor geschonden. Bovendien kon hij door een inreisverbod niet aanwezig zijn op dit proces.” De uitspraak volgt op 27 februari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier