Mama vermiste Kevin rekent af met Ivoriaanse oplichters

Lilium Velghe leeft sinds november in Corsica om er haar vermiste zoon Kevin te zoeken.
Lilium Velghe leeft sinds november in Corsica om er haar vermiste zoon Kevin te zoeken.
Redactie KW

Lilium Velghe verkeert al ruim twee jaar in het ongewisse over het lot van haar zoon Kevin Vanneste. Onlangs kwam er dan toch ‘nieuws’. Een Afrikaanse bende beweerde Kevin ontvoerd te hebben. “Ze vroegen 10.000 euro losgeld, anders zou hij onthoofd worden.”

Op 14 september 2018 vertrok de toen 29-jarige Kevin Vanneste alleen naar Corsica. Hij zou er de GR20 wandelen, een uitdagende trektocht van zo’n 170 kilometer door onherbergzaam gebied. Zijn terugkeer naar België stond gepland op 27 september, maar deze vlucht heeft hij nooit genomen. Hij werd op 16 september 2018 in de namiddag in de stad Bastia nog gezien. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Zijn moeder Lilium Velghe verhuisde in november naar Corsica om er de zoektocht naar Kevin voort te zetten. “Toen ik voor het eerst in Bastia kwam, werd het echt wel emotioneel. Ik was ook opgelucht dat ik dit gerealiseerd heb”, vertelt Liliane. “Ik woon hier nu rustig in de bergen, maar heb nog niets ondernomen in de zoektocht naar Kevin. We zitten in een moeilijke periode van corona. Iedereen moet in zijn bubbel zitten.”

In 2021 zal Lilium haar zoektocht naar Kevin hervatten. “De procureur van Bastia heeft ondertussen wel al contact met mij opgenomen, net als de Franse Cel Vermiste Personen, om nog eens het dossier te overlopen en te kijken hoe we het kunnen aanpakken. Als mama voel ik nog altijd dat Kevin hier nog ergens is. God alleen weet waar. Ik ga niet opgeven. Ik ben zeker van plan om mijn zoon terug te vinden.”

Ivoriaanse bende

Dat Lilium er alles voor over heeft om Kevin terug te zien, moet ook een Ivoriaanse bende gedacht hebben toen ze begin september een berichtje stuurden. “In het Frans. Ze schreven dat ze Kevin in hun macht hadden, dat mijn zoon op water en brood leefde en heel erg vermagerd was. Als ik hem wou terugzien, moest ik 10.000 euro overmaken via een betaalkaart uit de tabakswinkel”, vervolgt Lilium. “Dan staat je wereld een paar seconden stil. Maar ik ben niet van gisteren. Ik voelde meteen dat het niet klopte en had dan toch de reactie om hen aan het lijntje te houden. Ondertussen bracht ik de cel Vermiste Personen op de hoogte. Een speciale eenheid van vijf personen kwam naar mijn huisje om dat dus volledig op te volgen. De berichten waren schrijnend, intimiderend, heftig… Ik ontving een bandje waarop Islamitische muziek werd afgespeeld. Bij dat bandje was er een tekstberichtje waarop stond: terwijl je naar dit bandje luistert, krijgt uw zoon 100 zweepslagen. Ik moest luisteren naar hen en zeker niet vragen naar bewijzen dat ze mijn zoon hadden.”

“Onthoofd in de krant”

De federale politie begeleidde Lilium ruim drie dagen, tot ze voldoende info hadden. “Dan zeiden ze: we hebben alles wat we willen. U mag zeggen dat u niet gaat betalen. De bende antwoordde dat ik Kevin morgen onthoofd in de krant zou zien. Op dat moment is het niet evident om je hoofd koel te houden.”

Lilium kwam bewust met haar verhaal naar buiten. “Er zijn nog andere mensen die daarmee te maken hebben en ik vond dat ik iets moest doen voor hen. Er zijn nog te veel ouders van vermiste personen die erin tuinen. Ik versta de beslissing om te betalen, maar ik denk dat je zo’n bendes alleen maar kunt stoppen als je er niet meer aan toegeeft.” (TG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.