Mama van autistisch zoontje stort hart uit op Facebook nadat ze uitgescholden wordt in warenhuis

Sylke Ysebaert met haar zwaar autistisch zoontje Jaimy. (gf)
Redactie KW

Op 26 augustus was de maat vol voor Sylke Ysebaert (38). Nadat een vrouw haar in de GB in Avelgem uitschold omdat ze ‘een achterlijk kind’ mee naar de winkel nam, zette Sylke haar verhaal op Facebook. “Ik kreeg veel warme reacties: dat deed deugd.”

Het zijn bange dagen voor Sylke Ysebaert. Net als in veel gezinnen moeten ook haar kinderen opnieuw naar school. Maar terwijl andere mama’s blij zijn om hun kroost eindelijk nog eens het nest te zien verlaten, gaat 1 september voor Sylke met veel stress en angst gepaard. Want hoewel haar oudste kinderen Dgianni (7) en Ashley (6) in Basisschool De Toekomst op de banken zitten, gaat zoontje Jaimy (4) naar MPI De Kindervriend in Rollegem, een multifunctioneel centrum voor kinderen met een verstandelijke beperking.

zwaar autistisch

“Jaimy is zwaar autistisch”, vertelt Sylke “Ik ontving dinsdag nog de update van zijn statuut: het is nu type 2, de op één na zwaarste vorm van autisme. Hij is vier jaar oud maar communiceert nog totáál niet. Op 1 september moest hij met een andere schoolbus vertrekken dan Dgianni en Ashley, die een kwartier eerder waren opgehaald, en dat was een regelrechte ramp. Hij kan heel vrolijk en lief zijn, maar als hij iets niet begrijpt of iets niet naar zijn zin is, dan roept en tiert hij.”

En dat was ook het geval op die bewuste 26 augustus. Sylke was aan het winkelen in de GB in Avelgem en had Jaimy meegenomen. “Door corona is Jaimy amper kunnen buitenkomen deze zomer. Hij was voortdurend thuis en mocht niet met zijn broer en zus naar de speelpleinwerking. De winkel en de living waren zijn hele wereld tijdens de quarantaine. Voor kindjes als Jaimy is er in de streek ook weinig tot niets te doen. Geen pretpark, geen kamp: niets. Zij kunnen nergens terecht. Dan is het toch normaal dat hij eens mee naar de winkel gaat?”

een ‘achterlijk’ kind

Bij het aanschuiven bij de slager sloegen Jaimy’s stoppen door. “Hij wist dat hij er een schelleke kon krijgen, maar na een tijdje kon hij het wachten niet langer aan. De reacties waren buiten proportie. De mensen keken mij bijna buiten. Dan hoor je ze fluisteren: “Wat doet die hier met die jongen?” Er was zelfs een vrouw die me ronduit toeschreeuwde dat ik een achterlijk kind had. Ik ben in tranen uitgebarsten, heb Jaimy meegenomen en me zo snel mogelijk naar buiten gehaast. Het was verschrikkelijk.”

Na de schok kwam het besef voor Sylke. Zo kon het niet langer. In overleg met haar man Chris (44), die bij Vanmarcke Sanitair aan de slag is, besloot ze haar hart uit te storten op Facebook. “Sommigen veroordelen zó snel, terwijl ze niet eens weten wat Jaimy mankeert, laat staan zich afvragen of ik geen goede reden had om hem mee te nemen naar de winkel. Komaan, ik kan toch moeilijk een kaartje met ‘sorry, ik ben autistisch’ rond zijn nek hangen?

foto JS
foto JS

Medelijden is trouwens het laatste waar ik op uit ben. Ik hoop enkel dat mijn bericht de mensen wakker schudt. Toon alsjeblieft wat respect in zo’n situatie. Vergeet niet dat het voor de ouders van zo’n ‘achterlijk kind’ nog véél lastiger is. Gelukkig heb ik ook heel wat lieve reacties gekregen op die post. Hartverwarmend was dat.”

Moeilijk op school

Ondertussen loopt de schoolloopbaan van Jaimy niet meteen op rolletjes. In 2019 ging hij nog naar MPI De Pottelberg in Kortrijk. Maar na een jaar moest hij opnieuw veranderen. “In De Toekomst deden ze alles wat ze konden, maar hij aardde er niet”, legt Sylke uit. “Daarna is hij ook drie dagen naar de Klim-op geweest in Zwevegem. Maar ze hebben hem er aan de deur gezet als een zak patatten, want hij was ‘geen kind voor die school’. Eigenaardig, want het is een gemeenteschool voor buitengewoon onderwijs. Bij De Pottelberg, toch een MPI, hadden ze óók geen tijd voor hem, want er was een personeelstekort.

“Ik kan toch geen bordje met ‘sorry, ik ben autistisch’ rond zijn nek hangen?”

Ik hoop nu echt dat De Kindervriend, waar een bevriend koppel met een autistisch kindje veel lof over had, wat stabiliteit kan brengen. Jaimy krijgt er ook zes uur logopedie. Dat moet hem aan het communiceren krijgen.”

de toekomst

Sylke weet nog niet wat de toekomst brengt. Ze bekijkt Jaimy’s situatie stap voor stap. “Laat Jaimy maar eerst even proberen in Rollegem. Misschien schakelen we binnen een paar jaar over op thuisbegeleiding, maar dat wil ik zo lang mogelijk vermijden. We zien wel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier