Mama Thai in De Panne is beste Thais restaurant van Vlaanderen

Echte Thaise koks in de keuken... met zaakvoerder Laurenzo Moerman. (Foto MVO)
Redactie KW

Vijf jaar nadat Laurenzo Moerman en Kanteeya Seetrairat de deuren openden van ‘Mama Thai’ roept een vakjury hun restaurant uit tot het beste Thais restaurant van Vlaanderen.

Laurenzo Moerman (36) leerde zijn kookwonder kennen toen hij meermaals per jaar naar Thailand reisde voor zijn zaak in import/export van decoratieartikelen: “Mijn toekomstige echtgenote liep stage in het hotel waar ik vier tot vijf keer per jaar logeerde, maar ik wist toen nog niet dat ze kon koken. Een Thai kookt zelden voor zichzelf en eet meestal buitenshuis.”

“Kanteeya’s moeder moest elke dag meer dan 500 maaltijden bereiden voor een universiteit in Thailand. Al haar kinderen moesten, voor ze naar school gingen, thuis dan ook meehelpen. Kanteeya’s dag begon dus dikwijls met groenten schoonmaken… Later volgde ze universitaire studies hotelmanagement, en zo leerde ik haar veertien jaar geleden kennen in het hotel waar ze stage liep. Zelf volgde ik een bakkersopleiding, en ik heb ook les gegeven…”

Ouder publiek

“De bal ging echter aan het rollen toen mijn vriend van restaurant Leopold I vroeg om in te springen, want zijn kok was opgestapt. Ik keerde terug van Thailand, samen met Kanteeya. Zij zette toen enkele Thaise gerechten op de kaart, en dat sloeg aan. We kregen zin om zelf een eigen zaak te beginnen, en dat werd uiteindelijk het pand in de Veurnestraat, waar we op 15 februari 2012 startten. We hadden helemaal geen publiciteit gemaakt, maar vanaf de eerste dag zat het restaurant vol, niet met mensen die we kenden, maar vooral een ouder publiek. Dat vonden we toch wel bijzonder!”

Laurenzo en Kanteeya zweren bij dan ook producten van topkwaliteit: “We maken niks op voorhand, en we blancheren ook geen groenten vooraf, ze worden enkel versneden. Verder koken we ‘à la minute’.”

Thaise koks

“Onze visleverancier is Mare Nostrum in Koksijde, bekend om zijn kwaliteit, ons vlees komt van een lokale boer die zijn eigen beesten kweekt, waar de varkens op stro staan en een speciale voeding krijgen. Delikip levert onze kippen, de enige Belgische leverancier met een certificaat dat er geen vaccins en antibiotica worden gebruikt, en die zijn dieren niet opspuit met water!”

“We maken ook geen compromissen: als bepaalde Thaise groenten niet beschikbaar zijn, dan vervangen we ze niet door een alternatief. Ons streefdoel is mensen uitstekende authentieke Thaise gerechten voorschotelen tegen een scherpe prijs. Daarom werken we ook uitsluitend met Thaise koks, en hebben we recent Kanteeya’s schoonbroer laten overkomen, wat voor heel wat administratieve rompslomp heeft gezorgd.”

Kanteeya blijft er bescheiden onder, maar in Thailand viel ze al in de prijzen met haar nationaal gerecht Tom yam khung, een kruidenbouillon met gamba’s, en hier is ze ‘Toque Blanche’ bij de 33 Meesterkoks van België.

Keuken ‘verslavend’

“De wedstrijd van Singha Beer was al veertien dagen gestart, toen klanten ons aanspoorden om mee te doen” lacht Laurenzo. “We schreven ons in, maar ook de laatste twee weken van de wedstrijd was onze zaak niet open, en er moest zo veel mogelijk gestemd worden!”

“Niet alleen de stemmen telden, maar ook de mening van een anonieme recensent, die Singha Beer had ‘ingehuurd’ via Gault & Millau. Die man vond onze keuken ‘verslavend’, want hoewel hij genoeg had gegeten, kon hij niet ophouden met proeven. Hij was ook vol lof over onze wijnkaart, en die is inderdaad uitgekiend samengesteld met goede wijnen, iets wat klanten meestal niet verwachten in een Thais restaurant.”

Kanteeya en Laurenzo zetten zich ook in voor een goed doel: de bouw van een schooltje in de geboortestreek van Kanteeya. Om dat project te steunen organiseren ze in Koksijde en De Panne opnieuw een Thaise markt. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier