Mama Nancy Desmet (51) is er het hart van in nadat spullen van gedenkteken gestolen worden: “Ik begrijp niet hoe mensen zoiets kunnen doen”

© (Foto GF)
Redactie KW

Afgelopen weekend zijn in de Tieltstraat in Pittem spullen gestolen die bij een gedenkteken stonden ter nagedachtenis van de overleden Nicky (19) en Debby (16), die in 2009 om het leven kwamen bij een verkeersongeval. Onder meer een gedenksteen en een kruis zijn verdwenen.

Er werden onder meer een kruis waarop een foto stond en waaraan een ketting hing, een granieten gedenksteen, een bloemstuk en een kandelaar gestolen. “Het is allemaal weg”, jammert Nancy, die de tranen moet verbijten. “Ik voel vooral heel veel onbegrip. Waarom zou je die zaken stelen? Hoe kan je in godsnaam zoiets doen? Ik kan dit echt niet vatten. Vooral omdat het om zulke persoonlijke zaken gaat. Elders kunnen ze met deze dingen toch helemaal niets doen?”

Het was haar man die zondagmorgen de triestige ontdekking deed. “Zaterdag was ik hier zelf nog gepasseerd en zag alles er nog normaal uit”, vertelde Nancy een dag na de ontdekking. “Zondag is mijn man naar hier gekomen omdat hij het gras rond het gedenkteken een beetje wilde fatsoeneren, maar toen hij aankwam, bleken er dingen gestolen en lagen de andere zaken door elkaar. Het moet dus zaterdagavond of -nacht gebeurd zijn. Ik kan amper beschrijven hoe dit voelt. Het doet zoveel pijn.”

Intussen blijft het gezin niet bij de pakken zitten. “We hebben al gebeld voor een nieuw kruis en gaan kijken voor een nieuwe gedenksteen, maar het is toch niet helemaal hetzelfde. We hebben ook een klacht ingediend bij de politie, al kan die niet veel doen. Het feit dat je weet dat er iemand aan je spullen gezeten heeft, geeft ook gewoon een erg onbehaaglijk gevoel”, aldus Nancy.

Toch hoopt Nancy maar één ding: “Ik hoef helemaal niet weten wie het gedaan heeft. Ik wil gewoon dat alles teruggeplaatst wordt. Nooit eerder heb ik een interview willen geven over de gebeurtenissen, want zulke zaken zijn persoonlijk. Maar nu spreek ik omdat ik hoop dat de dader dit leest en misschien wroeging krijgt. Hij moet helemaal niets laten weten. Ik wil gewoon dat de spullen er teruggelegd worden. Het is misschien naïef om te denken dat de gestolen dingen hier plots weer zullen staan, maar ik kan alleen maar hopen.”

Nicky en Debby overleden in 2009 in een auto-ongeval na een familiefeest daags voor het huwelijk van Nancy en haar man Yvan. Rond halftwee ‘s nachts wilden de jongeren met twee anderen nog iets gaan halen om te eten, maar onderweg verloor de bestuurder de controle over zijn stuur waarna de wagen op een geparkeerde oplegger botste. Nicky en Debby waren op slag dood. (TM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier