Mama Emy Winne slaakt noodkreet omdat dochter (14) voortdurend wordt gepest

Mama Emy Winne slaakt een noodkreet: "Ik vraag dat ouders hun kinderen beschermen en pesters de kans niet geven om te doen wat ze met mijn kind doen." © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“Al meer dan een jaar wordt mijn dochter gepest, getergd en geslagen”, zucht mama Emy Winne uit Gistel. In een schreeuw om hulp lanceerde ze een noodkreet op Facebook. “Mijn dochter krijgt dagelijks haatberichtjes en gore filmpjes te verwerken waarop zelfs beelden te zien zijn van pedofiele acties. Dit moet nu stoppen”, stond op haar profiel te lezen.

Het pestgedrag begon nadat het meisje een seksueel getinte video verstuurde naar haar ex-vriendje en dat vriendje daarna de video stuurden naar andere jongeren. Een vorm van sexting die regelmatig voorkomt bij kinderen en jongeren. “Eigenlijk was mijn status op Facebook eerder bedoeld om mensen wat te doen letten op wat hun kinderen uitspoken op sociale media”, vertelt de bezorgde mama. Het meisje loopt school in het Ensorinstituut in Oostende, maar woont samen met haar ouders, broer en zussen in Gistel. Het pestgedrag begon een kleine twee jaar geleden. “Twee jaar geleden maakte ik in een impulsieve bui een video waarop mijn naakte lichaam te zien was”, vertelt ze. “Mijn toenmalig vriendje had me daar herhaaldelijk om gevraagd. Eerst weigerde ik dat, maar ik was bang om hem te verliezen en maakte die video uiteindelijk toch. De video stuurde ik naar hem door en sindsdien begonnen te problemen.”

Grote impact

“Ze weet maar al te goed dat het verkeerd was van haar om die video te sturen en heeft me ook verzekerd dat ze dat nooit meer zou doen. Ze heeft er gewoon niet bij nagedacht”, zucht haar mama. “Die ene video heeft een grote impact gehad op haar leven en ze heeft er heel veel spijt. Jongeren begrijpen vaak niet wat zo’n video kan aanrichten. Zowel de jongeren die dergelijke video’s doorsturen naar hun vriendje als de jongeren die er misbruik van maken. Hoe dan ook: mijn dochter zit in een diep dal, een dal waar ze moeilijk uitkomt. Er is maar één kans waarbij ze uit het diepe dal zou kunnen kruipen en dat is als het pestgedrag stopt.” Sinds de video verspreid werd wordt Emy’s dochter voortdurend gepest, zowel op school als via sociale media. “Ze staan me op te wachten na schooltijd. Dat zijn mensen van mijn eigen klas of school, maar ook mensen van andere scholen. Waarschijnlijk zijn dat dan vrienden van mensen uit mijn school. Meestal ken ik die jongeren zelfs niet”, snikt het meisje.

“Ik ben bang dat ik mijn dochter zal kwijtraken. Die pesters vernielen een jong leven”

“Er wordt constant over haar geroddeld en jongeren geloven die roddels en willen haar aanpakken. Elke dag opnieuw moet mijn dochter over haar schouder kijken. Waar ze ook gaat of staat, altijd is er wel iemand die haar viseert. Elke dag opnieuw moet ze zichzelf afvragen of ze ook vandaag weer geslagen zal worden. Zo kan het gewoon niet langer… er moet iets gebeuren”, vindt Emmy. Op het internet circuleren heel wat filmpjes waarop het meisje te zien is terwijl ze wordt geslagen, aan de haren wordt getrokken of de grond wordt ingestampt. “Elke keer opnieuw maken anderen een filmpje terwijl ze aangevallen wordt. Die filmpjes circuleren dan, net als die eerste video, tussen de jongeren. Nadat het eerste filmpje begon te circuleerde, hebben we klacht ingediend bij de politie. Die zou haar ex-vriendje aan de tand voelen, maar ondertussen hebben we daar nog steeds niets van gehoord.” Bij politiezone Kouter wordt inderdaad bevestigd dat er klacht werd ingediend en dat het onderzoek loopt.

Pedofiele beelden

Het meisje wordt echter niet alleen op of na school aangepakt. Zelfs nu alle jongeren thuis zijn omdat de lessen opgeschort werden, duurt het pestgedrag voort. “Nog steeds krijgt mijn dochter filmpjes toegestuurd. Het pestgedrag gaat maar verder”, gaat Emy verder. “Weet je dat de laatste filmpjes seksueel getint waren, er kwamen zelfs pedofiele beelden in voor. Dat gaat mij toch echt wel een brug te ver. Dat betekent dat de persoon die de filmpjes heeft gemonteerd dergelijk materiaal op zijn computer of telefoon heeft staan? Ik word er ziek van en ook mijn dochter kan niet langer de situatie aan. We zijn dan ook van plan om opnieuw een klacht neer te leggen bij de politie.”

“Het is een risico om met haar verhaal naar buiten te komen, maar het is de enige oplossing om het tij misschien te doen keren. Het kan ieders kind overkomen. Dit kan alleen stoppen als we allemaal samen werken”, klinkt Emy hoopvol. “Ik heb mijn dochter zien veranderen en weet niet hoe ik er kan voor zorgen dat ze terug het meisje van vroeger wordt. Ik wil de pesters vragen om ermee te stoppen. Ik ben echt bang dat ik mijn dochter helemaal zal kwijtraken. Die pesters vernielen een jong leven. Ik vraag met aandrang dat ouders hun kinderen beschermen en pesters de kans niet te geven om te doen wat ze met mijn kind doen. Controleer hun sociale media en grijp op tijd in. Niemand hoeft mee te maken wat mijn dochter moet ondergaan.”

Complex verhaal

“We zijn op de hoogte van de problematiek”, klinkt het bij de school in een reactie aan onze krant.

“We hebben al heel wat stappen ondernomen in dit dossier en het gaat hier om een complex verhaal. Er zijn leerlingen bij betrokken die ook van andere scholen komen. Het meisje is bij ons binnengestroomd toen het schooljaar al bezig was en we werden door haar vorige school op de hoogte gebracht van de problemen die zich daar situeerden. Na een moeilijke start in onze school volgden heel wat gesprekken met het meisje zelf en met haar ouders. Net voor de school dicht moest tijdens de coronacrisis hebben we zelfs nog afspraken gemaakt. Van bepaalde nieuwe filmpjes waren wij nog niet op de hoogte. We hebben met ons zorgteam al heel wat energie in de problematiek gestopt. Er werden zelfs al mensen definitief uitgesloten van onze school na problemen van pestgedrag jegens het meisje. We blijven de zaak echter op de voet volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier