Maldegemse draagt gedichtenboek op aan kat: “Mijn muze nam plaats op de bureaustoel, ik ernaast”

Els Van Belleghem met het gedichtenboek Oscar Plusmans: "Het schrijven over mijn overleden kat bood mij enig soelaas." (Foto LV)
Redactie KW

De eerste gedichtenbundel van Els Van Belleghem staat volledig in het teken van haar kat Oscar Plusmans. Het bijzondere werk, een ode aan de kater die begin dit jaar overleed, gaat over de liefde voor een huisdier en de bijzonder momenten die mens en dier delen. “Bij ieder gedicht staat, afhankelijk van de inspiratiebron, ofwel mijn vingerafdruk ofwel de pootafdruk van Oscar”, aldus Els.

De liefde voor een kat kent geen grenzen. Toch zeker niet voor Els Van Belleghem en haar kater, Oscar Plusmans genaamd. Op vrijdag 9 november stelde ze haar eerste gedichtenboek voor die ze opdraagt aan de ondertussen overleden kat. “Oscar was meer dan een gewone huiskat. Hij was een grote steun in moeilijke momenten”, zegt Els.

Els, beroepshalve copywriter, schrijft dagelijks een kattengedicht op rijm. Ze zette op 9 november 2015, exact drie jaar voor het publiceren van de gedichtenbundel, haar eerste kattengedicht op papier. “Mijn kat is als kitten in mijn leven gekomen”, vertelt Els. “Hij had zijn willetjes en grilletjes en werd een deel van ons gezin. En dat liet hij ook voelen. Via contacten in het kattencafé in Brugge leerde ik veel over katten en hun karakter. Toch wist de kat me regelmatig te verbazen met zijn gedrag.”

Pluspunt

“Toen we op een close-up foto van zijn kop een plusteken in de ogen zagen, besloten we hem Oscar Plusmans te noemen. En hij heeft meer dan bewezen een pluspunt in ons leven te zijn. Hij hield niet van bezoek, maar toen Oscar mijn toekomstige echtgenoot leerde kennen, gaf hij mij zijn goedkeuring”, lacht Els. Haar honger naar kennis is sindsdien telkens maar groter geworden.

“Oscar toonde zich een belangrijke soulmate voor mij”

“Mijn inspiratiebron voor mijn gedichten waren de foto’s en teksten van auteur, illustratrice en fotografe Veronique Puts. Behalve die teksten en foto’s was Oscar Plusmans natuurlijk ook een bron van inspiratie. Mijn muze nam plaats op mijn bureaustoel en ik mocht op een gewone stoel mijn gedicht schrijven. Ik schrijf altijd in de morgen, zodat mijn geest niet beïnvloed is door de gebeurtenissen van de dag. Het stapeltje gedichten groeide stelselmatig aan, maar voor een gedichtenboek was ik toen zeker nog niet klaar.”

Troosten bij dipje

Els en Filip vormden samen met Oscar een gelukkig gezin en er werd aan gezinsuitbreiding gedacht. Dat kindergeluk werd hen ondanks de medische begeleiding niet gegund. Na een miskraam in november 2016 viel een zwaar verdicht: Els en Filip moesten hun kinderwens opbergen. “Het was een donkere periode voor ons. Net op dat moment toonde Oscar zich wel een belangrijke soulmate voor mij. Hij voelde het aan als ik een dipje had en was er om mij te troosten. Nog meer dan de reacties van mensen heeft Oscar me door die moeilijke periode geholpen.”

De kattengedichten bleven komen en mede door de aanmoediging van haar man en vrienden kattenvrienden weliswaar begon Els het maken van een gedichtenboek te overwegen. Net op het moment dat Els de stapel gedichten doorliep en selecteerde welke voor het werk in aanmerking zouden komen, kreeg ze slecht nieuws te horen. “In februari hoorden we dat Oscar een niet meer te behandelen tumor had. Om hem uit zijn lijden te verlossen, hebben we hem op 15 maart laten inslapen”, wordt Els stil… “Het schrijven over hem bood mij enig soelaas. Ik legde de eerdere geselecteerde gedichten opzij en besloot om met mijn eerste gedichtenboek een ode te brengen aan mijn Oscar Plusmans. Het is een bundel van 159 bladzijden geworden. Ieder gedicht is voorzien van een foto van Oscar, genomen door mijn man. Bij ieder gedicht staat, afhankelijk van de inspiratiebron, ofwel mijn vingerafdruk ofwel de pootafdruk van Oscar.”

Els en Filip waren aanvankelijk niet van plan om nog een kat in huis te nemen. Nu, acht maanden later, ontfermen ze zich toch, met heel veel liefde, over een nieuwe poes. (LV)

Het gedichtenboek Oscar Plusmans kost 20 euro (+ 5 euro verzendingskosten) en kan besteld worden bij els@verzinsels.be. Het bedrag kan gestort worden op rekeningnummer BE15 7310 4394 6530.