Maldegemnaar Steven Van Belleghem lanceert eerste ‘techroman’

foto AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Dat onze maatschappij al sinds de eeuwwisseling een enorme digitale en technologische transitie ervaart, hoeft niemand te verbazen. Expert customer service Steven Van Belleghem goot al zijn kennis in een roman, die de naam ‘Eternal’ kreeg.

Geboren in Brugge, maar intussen nipt de grens met Oost-Vlaanderen overgestoken en sinds 15 jaar woonachtig in Knesselare. Steven Van Belleghem vatte zijn hogere studies aan in Gent, waar hij toegepaste economie volgde. Aan de hand van bijkomende studies in Californië en de London Business School verdiepte hij zich meer en meer in de technologische evolutie die door onze bedrijven en samenleving raast. Vijf managementboeken waarvan 135.000 verkochte exemplaren en zo’n 1.000 lezingen in 40 verschillende landen later, brengt hij een eerste roman uit. Dat Steven Van Belleghem een straffe West-Vlaming is, behoeft geen verdere uitleg, zeker niet nadat hij het podium deelde met ene Barack Obama.

‘Hoe verandert onze maatschappij dagdagelijks op vlak van technologie?’ Dat is de vraag die Van Belleghem al jaar en dag bezighoudt. “Ook 2020 is, ondanks corona, een jaar waarin de wereld digitaal wederom een sprong maakt. We staan aan de vooravond van wereldwijd gebruik van Artificiële Intelligentie. Mijn technologiethriller start in 2041 en beschrijft hoe de wereld er dan kan uitzien. Dat doe ik om de mensen te amuseren enerzijds, maar ook om de mensen duidelijk te maken wat ons te wachten staat. Ik hoop dat ik met dit boek mensen de bewustwording kan bezorgen om niet blind in de toekomst te stappen”, vertelt Van Belleghem.

Het boek berust op drie belangrijke pijlers. “Enerzijds wil ik onder de aandacht brengen dat men er in de toekomst in zal kunnen slagen om onze hersenen rechtstreeks te manipuleren en niet meer via een andere drager zoals sociale media of televisiereclame. Tegen dan kan men reclame rechtstreeks in onze hersenen brengen. Tegen 2041 zullen bedrijven er alles aan doen om onze hersenen rechtstreeks te beïnvloeden. In mijn boek ‘Eternal’ toon ik wat er fout kan lopen als de bad guys die technologie willen gebruiken voor een digitale staatsgreep.”

Eeuwig leven

Daarnaast zal volgens hem ook het ‘eeuwig leven’ belangrijker worden. “Tegen dan zal men mensen digitaal eeuwig kunnen laten leven. AI kan dat nu nog niet. Vandaag kan men wel overledenen programmeren in een virtuele wereld zoals onlangs in Korea waar een vrouw met haar overleden dochtertje kon praten. Ten derde zijn we tegen dan afhankelijk van AI, net zoals we nu van onze smartphone afhankelijk zijn.”

Toch leest het boek niet alleen informatief. Het staat en leest als een echte roman. Van Belleghem werkte er anderhalf jaar aan en wil een breder publiek bereiken. Of hij daar in zijn eigen leven ook zo sterk mee bezig is? “Toch wel, hoewel ik er mij niet door laat leiden. Het is onomkeerbaar dat technologie een groot aandeel in ons leven heeft. Mensen die twijfelen aan hun privacy, moeten goed in de spiegel kijken, want wil je dat niet meer, dan lever je dagdagelijkse voordelen zoals Google en Facebook in. Bovendien blijven mensen hardnekkig hun creditcardgegevens beschermen, terwijl persoonlijke gegevens zoals een rijksregisternummer nog veel belangrijker zijn. De misdrijven die daarmee kunnen gebeuren, zijn veel groter dan enkel het stelen van wat geld van een bankkaart.”

Voorts pleit de technologie-expert voor een audit die de AI-data bij grote bedrijven onder de loep neemt. “Nu vinden we het zo belangrijk dat dergelijke bedrijven transparant zijn over hun financiële gegevens, terwijl niemand de algoritmes en hun datagebruik nagaat. Doe alsjeblief ook die motorkap eens open en ga na of de regels nageleefd worden, dat kan ons in de toekomst veel problemen besparen.”

Het boek ‘Eternal’ van Steven Van Belleghem is vanaf 5 november te koop. Online is een pre-order nu al mogelijk via www.stevenvanbelleghem.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier