Maldegem betaalt 1,8 miljoen euro voor nieuwe jeugdsite in de Katsweg

Voor het Maldegems schepencollege waren de gronden van de Mevr. Courtmanscampus een opportuniteit. © LV
Redactie KW

De gemeente Maldegem heeft met het Gemeenschapsonderwijs (GO) een akkoord bereikt over de aankoop van de achtgrond van de Mevr. Courtmanscampus in de Katsweg. Op het 18.000m² perceel grond, die Maldegem 1.800.000 euro, zal geen nieuwe culturele hot spot komen maar een nieuwe jeugdsite. Over het ontwikkelen van de jeugdsite zal een grote informatieronde worden georganiseerd.

Er is de laatste weken al heel was te doen geweest over een overeenkomst tussen de gemeente Maldegem en het GO over de overdracht van de GBS De Kruipuit aan het GO. In die overeenkomst zou de verkoop van een perceel grond van het GO aan de gemeente zitten. Op dat perceel zou de nieuwe cultuur hot spot komen. Toen de oppositiefracties (CD&V en Groen) daarover vragen stelden in de gemeenteraadszitting van januari ging burgemeestre Bart Van Hulle (Open VLD) daar niet op in. Tijdens een persconferentie heeft het schepencollege nu meer informatie gegeven over de onderhandelingen over de grond.

“Inspanning voor de jeugd”

“Tijdens de onderhandelingen over de mogelijke overdracht van de gemeenteschool aan het GO liet de delegatie van het GO zich ontvallen dat de achtergronden van de Mevr. Courtmanscampus door de school bijna niet worden gebruikt en er gedacht wordt aan een mogelijke verkoop van die achtergronden”, zegt burgemeester Bart Van Hulle. “Bij de vorming van onze meerderheid hebben wij (Open VLD, N-VA en De Merlaan) afgesproken om een inspanning te doen voor de jeugd van het centrum.”

“Omdat wij vonden dat die gronden een mogelijkheid waren om iets voor de jeugd te doen, zijn wij los van het dossier van de gemeenteschool, beginnen onderhandelen over de aankoop van de 18.000m² achtergrond. Toen het GO bereid was om die aan ons voor de prijs van 1,8 miljoen euro te verkopen hebben wij de overeenkomst afgesloten.”

Nieuw terrein voor speelpleinwerking

Volgens schepen van Jeugd Glenn Longeville” (Open VLD) wordt het aangekochte terrein de nieuwe ontmoetingsplaats voor de Maldegemse jongeren van ouder dan 6 jaar. “Er komen lokalen voor de jeugdbewegingen van het centrum die nu mindergoed gehuisvest zijn”, zegt hij. “Het jeugdhuis krijgt er een nieuwe stek en er komt een skatepiste in beton. De grote groene vlakte zal ook het nieuw terrein van de speelpleinwerking van het centrum worden”.

Met de nieuwe grond heeft Maldegem ook een locatie voor de grote evenementenhal waar het al 20 jaar naar zoekt. “Er komt op de site een zaal waar 1.000 man in kan”, vertelt schepen van Festiviteiten Peter Van Hecke (Open VLD). “Het zal zo worden gebouwd dat het in compartimenten kan worden ingedeeld. Zo kan het ook voor kleinere activiteiten worden gebruikt.”

Het schepencollege heeft al een idee hoe de nieuwe jeugdsite er kan uitzien. Voor het plannen van de site laat maken, wil het eerst een grote overlegronde organiseren met de buurt. De nieuwe site zal te bereiken zijn via de Katsweg maar er zal ook een fiets- en wandelpad worden aangelegd naar het LDC Oud St. Jozef.

Andere leefkernen betrekken

Het creëren van de nieuwe jeugdsite betekent volgens schepen Marleen Van Den Bussche (De Merlaan) niet dat de kleuters en jongeren tot 6 jaar van het centrum en de jeugd uit de andere leefkernen vergeten worden. De kleuters en kinderen tot 6 jaar van het centrum kunnen verder blijven spelen op de speelweide achter het Sint-Annapark. Die speelweide met de piramide zal nog verder worden uitgewerkt. Met de jeugd uit de andere leefkernen wil het schepencollege in overleg gaan om na te gaan of er in de toekomst ook voor hen een inspanning kan worden gedaan. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier