Maldegem: “Alle themakampen volzet in vier dagen”

Redactie KW

Kinderen onbekommerd laten genieten van hun vrije tijd is iets wat Robbe Van de Velde al jaren met veel passie doet. Ook na zijn studies wil hij met kinderen samenwerken. Robbe glunderde toen we hem tussen tweestudieblokken zijn Krak-overwinning meedeelden.

“Ik was aangenaam verrast dat er bij de nominatie van de Krak-kandidaten aan mij gedacht werd en nog meer verrast toen ik hoorde dat ik verkozen werd”, begroet de kersverse Maldegemse Krak ons. Robbe is al sinds zijn kinderjaren lid van de Chiro (Vannoes). Tot voor kort was hij er nog hoofdleider, maar die fakkel heeft hij doorgegeven aan jongere krachten.

Betaalbaar houden

“Naast de jeugdbewegingen zijn er nog veel andere instanties die jeugdkampen organiseren. Ik schrok mij een aap toen ik de bedragen zag die sommige organisaties de ouders aanrekenen. Daarom besloot ik om zelf tegen een betaalbare prijs kampen te organiseren en heb ik in 2015 de vzw PANDAvak opgericht. Tijdens de eerste zomer heb ik twee kampen ingericht. Daar namen 50 kinderen tussen 6 en 12 jaar aan deel.”

Zijn eerste kampen waren de kinderen zo goed bevallen dat de vraag kwam ook tijdens de paasvakantie themakampen te organiseren. “Zo heb ik in de eerste week van de paasvakantie twee kampen georganiseerd en tijdens de zomermaanden verhoogde ik het aantal kampen. Voor alle kampen was er een volledige bezetting. De ouders kennen het thema van het gekozen kamp. De kinderen weten dat pas al ze ter plaatse zijn. Bij het uitstippelen van de kampen zorg ik ervoor dat de kinderen in contact komen met de natuur, samen spelen en actief zijn.”

Extra kamp voorzien

“Om de kosten binnen de perken te houden doe ik een beroep op oudere leden en leiders van jeugdbewegingen. Die samenwerking loopt uitstekend en komt ten goede aan de kinderen. Voor het administratief werk kan ik rekenen op mijn familie.” Robbe is alvast klaar met de planning voor de kampen van 2018. Hij voorziet dit jaar voor het eerst een kamp in het buitenland voor kinderen ouder dan 12 jaar. “De data en de thema’s van de kampen waren amper bekend gemaakt of de inschrijvingen kwamen al binnen. In vier dagen waren alle themakampen voor de kinderen tot 12 jaar volzet. Voor de kinderen die naar de wachtlijst werden doorgestuurd heb ik een extra kamp voorzien. Ook voor dat kamp zijn de helft van de plaatsen al ingenomen. Dat bewijst dat PANDAvak goed bezig is”, besluit Robbe.

“Onder de kerktoren blijven wonen”

Hoewel hij al jaren in Gent op kot zit, is Robbe nog altijd een dorpsmens pur sang. “Na mijn studies filmscenarist ben ik begonnen aan een opleiding voor leraar. Ik hoop dit schooljaar af te studeren. Ik hoop dat ik later les kan geven in een kleine school. Dan komt PANDAvak niet in gevaar. Ik ben iemand die tegen iedereen praat als ik door de straten rij. In een dorp als Kleit kan dat, in een grote stad word je snel een raar aangekeken.”

“In een dorp of gemeente staat het bestuur dichter bij de bevolking. Als wij voor de jeugdwerking iets nodig hebben, weten wij ook wie aan te spreken. Wij doen zelden tevergeefs een beroep op de medewerking van de jeugddienst of de technische dienst. Ook de bevolking en de handelszaken staan dichter bij de jeugdwerking.”

Hoewel de Maldegemse Krak tevreden is over de samenwerking met én de ondersteuning van de gemeente, ontbreekt er volgens hem in de regio nog iets belangrijks. “Wij hebben hier een drukbezochte jeugdherberg waar mensen uit alle hoeken van de wereld komen. Ook de jeugd kan in onze gemeente en regio prachtige en avontuurlijke vakanties doorbrengen. Wij hebben jammer genoeg niet de gepaste accommodatie om de jeugd te herbergen. Maldegem heeft een jeugdverblijf nodig, waar jeugdbewegingen en groepen jongeren kunnen gaan om van daaruit hun vakantie uit te bouwen. Het is wachten op de gemeente of een privé-initiatief om voor die accommodatie te zorgen.”

Robbe vreest ervoor dat zijn wens de eerstkomende jaren in vervulling zal gaan. “Ik denk dat wij als jongeren soms te veel en te snel dingen van de gemeentebesturen verwachten. Wij zien alleen wat wij nodig hebben. Mensen die bestuursverantwoordelijkheid dragen, moeten met de wensen van veel mensen rekening houden en zijn ook aan budgetten en regels gebonden. Daarom is het goed dat er af en toe een goed gesprek is tussen de jeugd en het gemeentebestuur.”

Bio Robbe Van de Velde

Privé

Robbe Van de Velde is geboren in Assebroek op 24 maart 1994. Hij woont in de Kleine Lievevrouwdreef 2 in Maldegem, samen met zijn ouders Patrick Van de Velde, Sabine Bleyaert, en zijn zus Yentil.

Loopbaan

Robbe studeerde af als master filmscenarist en volgt nu een lerarenopleiding.

Vrije tijd

Robbe begeleidt kinderen als animator en kampenorganisator. Daarnaast heeft hij al enkele boeken geschreven én uitgegeven, waaronder De Klas van 53, Communiceerde vaten en Dichtbundel Wesp.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.