Malaise bij kosters-organisten van het bisdom Brugge

Foto SB © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Er is grote ongerustheid bij de kosters-organisten van het bisdom Brugge. De kosters vrezen voor hun toekomst.

De kosters-organisten zijn het slachtoffer van besparingen door de kerkfabrieken. Maar er is meer aan de hand. Op de jaarvergadering van de Kostersbond in Koksijde nam voorzitter Wim Berteloot met tranen in de ogen ontslag. “Het ergste is,” zo zeggen de kosters-organisten, “dat nu ook het bisdom ons laat vallen als een baksteen.

Amper 15 voltijds

Naar schatting telt het bisdom Brugge nog zo’n 250 organisten. Velen zijn in meer dan één kerk actief en nog amper 15 van hen zijn voltijds als koster-organist aan het werk. De anderen doen het als ‘bijverdienste’, al is er van verdienste niet zo heel veel sprake meer. “Over de beschamend lage barema’s klagen de organisten al jaren. De laatste verhoging dateert van 1981 en de laatste indexering van een kleine 10 jaar geleden.

Gedecoreerd en ontslagen

Wim Berteloot, de ontslagnemende voorzitter van de West-Vlaamse Kostersbond, werd onlangs nog gedecoreerd voor zijn 25 jaar dienst. Maar kort daarop volgde zijn ontslag als koster-organist van de Sint-Michielskerk in Roeselare. Nog 2 andere kosters-organisten in Roeselare werden eveneens ontslagen.

Bij de Kostersbond namen naast voorzitter Wim Berteloot ook nog de secretaris Arnold Vandenbogaerde uit Waregem en proost Aureel Chanterie ontslag. Van de proost is dat mede omwille van gezondheids- en leeftijdsredenen.

Arnold Vandenbogaerde neemt afscheid met een dubbel gevoel. De 66-jarige Waregemnaar is dan wel met pensioen, van het stadsbestuur kreeg hij te horen dat hij niet voltijds wordt vervangen. Zijn collega van de parochie Nieuwenhove is intussen ontslagen.

“Wij worden helemaal niet verdedigd door het bisdom”, zeggen de kosters-organisten. “We worden niet betaald door het bisdom, maar het is wel het bisdom dat de begrotingen van de kerkfabrieken goedkeurt of niet. En daar telt maar één iets: besparen. Vor het bisdom zijn we blijkbaar maatschappelijk niet meer zo zinvol. Het is duidelijk dat ons beroep met uitsterven is bedreigd. In de toekomst zal met vermoedelijk de organisten nog maar per prestatie betalen. Daardoor moet men geen sociale lasten betalen. Of zoals op sommige plaatsen al het geval is, men zal ons vervangen door… cd’s.”

Bij het bisdom was de verantwoordelijke voor de kosters-organisten niet beschikbaar voor commentaar. Ook niemand anders kon er reageren.

(NM, foto SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier