“Maken reis van Arthur en Maxim af”

(foto EDB) © Els Deleu
Redactie KW

Arthur Deconinck en Maxim Vaernewyck trokken in 2019 op road-trip. Een reis die hen het leven zou kosten. Het duo stierf op vrijdag 23 augustus in Stuttgart door giftige benzinedampen. Twee jaar later trokken Bernard en Dries, de papa’s van respectievelijk Maxim en Arthur, en Jelle en Robert, vrienden van Maxim en Arthur. Ze maakten de reis af waar Arthur en Maxim aan waren begonnen.

Tijdens hun reis reden Arthur en Maxim met de wagen door Oostenrijk, Liechtenstein, Italië, Luxemburg en Duitsland. Maxim had naar zijn mama Ann Vanooteghem een bericht gestuurd dat hij en Arthur op vrijdagavond 23 augustus zouden thuiskomen. Toen zij de vrijdag helemaal niets meer hoorde, werd ze ongerust. Ze nam contact met de ouders van Arthur. Samen gaven ze op zaterdag hun zonen als vermist aan. De gsm’s konden getraceerd worden in Duitsland, maar een precieze locatie was nog niet gevonden. Op maandag 26 augustus kregen de ouders uiteindelijk nieuws dat hun zonen in hun auto teruggevonden waren. Ze waren er op vrijdag 23 augustus 2019 overleden aan giftige benzinedampen. Ze hadden op donderdagavond laat hun auto geparkeerd op de parkeerplaats van VFB Stuttgart. Doordat er dat weekend geen matchen waren, lag de parking er verlaten bij en werden ze niet vroeger opgemerkt. Ze konden hun reis nooit afmaken.

De enige troost die de ouders, familieleden en vrienden hebben, is dat Maxim en Arthur gelukkig zullen gestorven zijn.

Het was Jelle Hugelier uit Aalbeke, die een vriend van zijn dorpsgenoot Maxim is, die met het idee kwam om de reis van Maxim en Arthur af te maken. “Het was de bedoeling om dit vorig jaar te doen, rond de datum dat ze een jaar gestorven waren, maar de coronamaatregelen lieten dit niet toe. Daarom doen we het nu”, zegt Jelle.

De ouders, broers en zussen van Arthur en Maxim zijn tussen hun verjaardagen – Maxim verjaarde op 21 januari en Arthur op 1 februari – al eens naar Stuttgart geweest. “We zullen nooit nog Stuttgart voorbijrijden zonder eens naar die parkeerplaats waar onze jongens gevonden werden te gaan. Dichtbij konden we een gedenksteentje plaatsen.”

De terugreis

Op maandagnamiddag 23 augustus 2021 vertrok het gezelschap met een mobilhome richting Stuttgart. Ze overnachtten in de mobilhome, precies op de plek waar de auto van hun jongens geparkeerd stond. Bernard, Jelle en Robert startten vanaf dinsdag de terugreis met de fiets. Deze wordt in verschillende etappes afgelegd. “Het is zeker haalbaar om die 680 km in vijf dagen af te leggen”, zeggen Bernard en Robert, lid van de Vredetrappers uit Rollegem. Dries, de papa van Arthur, volgt mee met de mobilhome die als bezemwagen dient. Door locatiedeling wist Dries telkens waar de fietsers zich bevonden. “We zorgden dat we ook ’s middags samen iets konden eten. ’s Avonds koken we en zijn we gezellig samen. We zullen elkaars steun wel kunnen gebruiken, want emotioneel zal het geen gemakkelijke week zijn”, stelde Dries voor het vertrek.

“Hoedje af voor wat Child Focus doet”

Op zaterdag 28 augustus worden de mannen omstreeks 17 uur in basisschool ’t Biekorfje in de Lauwsestraat in Aalbeke verwacht. Daar staan Ann Van Ooteghem, de mama van Maxim, en Nele Degrande, de mama van Arthur, klaar om met verschillende medewerkers een benefiet te organiseren. “We starten om 16 uur”, luidt het. Er is drank en er zijn hamburgers. “Er zijn ook nog altijd sleutelhangers met houten koestervoegeltjes te koop aan 3 euro per stuk. Die actie werd gelanceerd door Isabel Saelens uit Rumbeke, de nicht van Maxim”, vertelt Ann. “Er zijn er ondertussen al 1.300 verkocht.”

De opbrengst van dit alles gaat naar Child Focus. “We namen de maandag, toen Maxim en Arthur al enkele dagen vermist waren, contact met Child Focus. Zij helpen zoeken naar je kind, maar ze doen zoveel meer! Bij trauma’s doen ze ook begeleiding achteraf. Met de sterfdatum, met Kerst en hun verjaardag krijg je een berichtje en een kaartje. Hoedje af voor wat die organisatie doet.”

Je kan nog altijd koestervogeltjes aan een sleutelhanger bestellen via www.koestervogeltje.be of via 0471 73 75 33.