Make-over voor Hernieuwenburg: complete uitwerking zal liefst tien jaar duren

In de plannen wordt gewerkt met diverse toegangszones. © LD Architecten
Redactie KW

De gemeente Wielsbeke maakte de ontwerpen van de veranderingen aan het domein Hernieuwenburg bekend. Naast een nieuw sportcentrum zal het domein een recreatie- en parkgedeelte krijgen. Het zal een decennium duren vooraleer alle werken afgerond zijn.

Het Kortrijkse bureau LD Architecten ontwierp de plannen voor het vernieuwde Hernieuwenburg. Het domein dat zich tussen de Rijksweg, Wandellaan en Hernieuwenstraat wat verscholen bevindt, zal met twee parkings en enkele toegangspoorten meer zichtbaarheid krijgen van buitenaf. “We willen het domein autovrij maken en enkel fietsers en wandelaars toelaten. De toegangen bevinden zich aan de drie onderdelen: een sportkamer, een recreatiekamer en een parkkamer. We spiegelen ons wat aan provinciale domeinen zoals De Gavers in Harelbeke”, legt Steven Lefebvre van de dienst vrije tijd uit. Zijn dienst werkt toegewijd aan de herinirichting van het domein.

De werken zijn verdeeld in drie fasen. Begin dit jaar startte de eerste fase al: de bouw van een nieuw sportcentrum met sporthal, zwembad, cafetaria en bureaus. “Er werden al twee voorbereidende archeologische onderzoeken gevoerd op dat gedeelte. Er werden restanten van een middeleeuwse boerderij gevonden, maar niets dat de bouw van ons sportcentrum kan tegenhouden. Tegen het einde van het jaar starten de werken dan echt op. Tegen mei 2022 moet dat sportcentrum helemaal af zijn.”

Afbraak

De tweede fase is de inrichting van de afbraak van het oude sportcentrum. Op die plaats moet dan later de recreatiezone komen: speelpleintjes, een voetbalveldje en het skatepark. “Op de plaats waar nu het openluchtzwembad ligt, komt die kamer. Dat wil zeggen dat er via dat gedeelte dus een doorgang is richting het sportcentrum. Op vandaag is dat gescheiden.”

Met de vijver aan het gemeentehuis kan het nog alle kanten op.
Met de vijver aan het gemeentehuis kan het nog alle kanten op.© LD Architecten

De parkkamer en de effectieve opbouw van de recreatiezone vormen de derde fase. “De visie is gekend. De bedoeling is dat we zullen blijven werken in die kamers. Omdat de afwerking pas voorzien is voor binnen tienl jaar, kunnen de plannen nog wijzigen. Momenteel kiest men bijvoorbeeld een vijver voor het gemeentehuis. Dat is nog geen zekerheid.” Al is het wel zo dat er enkele belangrijke wijzigingen komen.

KSC Wielsbeke

“Met voetbalclub KSC Wielsbeke bekijken we de mogelijkheid om meer te gaan centraliseren rond het sportdomein Kraaienhof. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat één van de twee voetbalvelden zou kunnen veranderen in andere sportterreinen zoals voor basketbal of tennis.” Momenteel bevinden ook het jeugdhuis en oc Hernieuwenburg zich middenin het toekomstige domein. “Een mogelijkheid is om alles voor jeugd in de gemeente te gaan centraliseren op die plaats of op Bekes hof. Dat is het witte gebouw dat grenst aan de kasteelweide.” Over de bestemming van bepaalde verenigingen of gebouwen bestaat dus nog geen zekerheid. Hoewel het domein veel zal veranderen, behoudt de gemeente toch een stuk open ruimte. “Dat kan gebruikt worden voor eenmalige evenementen. We denken dan bijvoorbeeld aan de Wielsbeekse Feesten. Die vinden altijd plaats nabij het gemeentehuis. Dat willen we behouden. Hoe dan ook is de precieze indeling pas voor later”, legt hij uit.

Volgens Steven zal het vernieuwde domein ervoor zorgen dat meer mensen de weg naar Wielsbeke vinden. “Het wordt een uniek domein dat niet meer verstopt zal zitten. Ook van buitenaf zal duidelijk zijn dat het een mooie, multifunctionele plaats zal zijn”, besluit hij.

(Niels Vromant)

Na de heraanleg zal het domein uit drie 'kamers' bestaan.
Na de heraanleg zal het domein uit drie ‘kamers’ bestaan.© LD Architecten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier