Make Belgium Great Again organiseert nachtelijke actie in Kortrijk

Voor de nachtelijke actie in Kortrijk schakelde Frances ook de hulp in van Qmusic-dj's Vincent Fierens en Bab Buelens. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanochtend ontwaakten de Kortrijkzanen met een opvallende boodschap in het straatbeeld. ‘Bel naar 0491 75 71 63 voor de deal van uw leven’, stond er overal te lezen. Vooral een gigantische banner aan het oude stadhuis op de Grote Markt sprong in het oog.

Het blijkt om een nachtelijke undercoveractie te gaan. Uitgevoerd door Frances Lefebure en het team van het VTM-programma Make Belgium Great Again. Ze willen het thema orgaandonatie terug op de agenda te zetten, nu er sinds 1 juli ook online registratie mogelijk is. Ze haalden daarvoor ook de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne uit zijn bed.

Wie het afgebeelde gsm-nummer belde, kreeg een voicemailbericht van Frances en de burgemeester te horen. Daarin roepen ze mensen op om zich te registreren als orgaandonor. Dat kan sinds 1 juli online via www.mijngezondheid.be. “Reden te meer voor Make Belgium Great Again om het thema nog eens extra in de verf te zetten in een speciale uitzending”, klinkt het bij VTM.

Kortrijk was de eerste

Frances Lefebure praat in de uitzending van vanavond onder andere met Tom en Deborah, die dankzij het programma een nieuw hart en longen kregen. Ook Martine Vanooteghem wordt in beeld gebracht. Haar zoon Senne is enkele jaren geleden gestorven in een verkeersongeluk. De beslissing om zijn organen te doneren betekende voor haar een troost in de moeilijkste periode uit haar leven.

Voor de nachtelijke actie in Kortrijk schakelde Frances ook de hulp in van Qmusic-dj’s Vincent Fierens en Bab Buelens. Voor één nacht gaven ze hun slaapplek aan de Q-Hotspot in Oostende op om mee te helpen het mysterieuze telefoonnummer te verspreiden in Kortrijk.

Burgemeester Van Quickenborne is vanavond ook te zien in het programma.
Burgemeester Van Quickenborne is vanavond ook te zien in het programma.© gf

Dat Make Belgium Great Again deze keer in Kortrijk neerstreek, is niet toevallig. Kortrijk was de eerste stad om online registratie mogelijk te maken. Vandaag zijn 1 op 10 inwoners van Kortrijk al geregistreerd, maar dat kan natuurlijk altijd nog beter.

Uitdaging voor de rest van het land

“Kortrijk heeft de ambitie om de beste stad van Vlaanderen te zijn op vlak van orgaandonatie”, aldus burgemeester Van Quickenborne. “Een tijd geleden kwam ik in contact met een patiënt die net als 1.600 anderen aan het wachten was op een donor. Hun leven zou er helemaal anders uitzien, mochten er meer orgaandonoren zijn zoals Senne, want een donor kan tot acht mensenlevens redden. In 2018 hebben we de mensen op verkiezingsdag de kans gegeven om zich meteen te registreren en dat leverde maar liefst 3.000 registraties op. Daarom is het zo belangrijk om je nu te registreren. Dat is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Kortrijk was de eerste stad waar je je online kon registreren en nu kan iedereen dat op www.mijngezondheid.be.”

Met de actie in Kortrijk wil Frances Lefebure samen met burgemeester Vincent Van Quickenborne vooral de rest van het land uitdagen om hun voorbeeld te volgen. Samen roepen ze dan ook alle burgemeesters op om hun inwoners te overtuigen zich te registreren via www.mijngezondheid.be. Mensen kunnen ook nog steeds fysiek in hun gemeente- of stadhuis terecht. Ook de Waalse tegenhanger van Make Belgium Great Again op RTL springt mee op de kar en roept iedereen op om zich te laten registreren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier