Maithili (12) bijna terug naar school na experimentele behandeling in Mexico

Redactie KW

Het land- en tuinbouwinstituut in Oedelem springt in de bres om Maithili Vanhille (12) financieel en logistiek te helpen. Het meisje uit Assebroek zal vanaf 2 oktober les volgen in de school en krijgt er nu al de volledige steun.

“Haar klasgenootjes zijn op de hoogte gebracht van haar situatie. Tot begin oktober krijgt ze alle cursussen en notities per mail doorgestuurd. Tijdens de rest van het schooljaar zullen we nog verschillende acties organiseren om geld in te zamelen”, zegt directrice Sophie Van Hulle.

Haar eerste dag op de middelbare school moest Maithili op 1 september noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. “Mentaal had ze het daar heel erg moeilijk mee”, zegt haar mama Stephanie vanuit Mexico. Op 2 oktober krijgt het meisje – dat lijdt aan een zeldzame hersentumor – een nieuwe kans. “Onze dochter kijkt er enorm hard naar uit om terug te keren. Zeker de ontmoeting met haar klasgenootjes ziet ze volledig zitten. Het wordt een volledig nieuwe start in een nieuwe omgeving”, gaat de mama verder. Voor ze de schoolpoort kan binnenstappen wacht Maithili op 27 september wel nog een laatste sessie van de experimentele behandeling die ze in Mexico volgt. Begin deze week kreeg het gezin alvast positief nieuws. De tumor is opnieuw gekrompen en minder actief. Al blijft het nog steeds bang afwachten voor de toekomst.

Warm onthaal

In het land- en tuinbouwinstituut in Oedelem wacht de tiener alvast een warm welkom. “Zowel de directie, leerkrachten als leerlingen zullen Maithili met open armen ontvangen”, bevestigt schooldirectrice Sophie Van Hulle. Tijdens de traditionele introductiedag begin deze maand kon het meisje door haar behandeling in Mexico niet aanwezig te zijn. Toch stelde de school alles in het werk om haar al te introduceren bij haar nieuwe klasgenootjes. Opvallend: de meeste kinderen kenden het verhaal van Maithili al via de kranten en verschillende acties. “Dat heeft me ook enorm verbaasd. Het zijn nog kinderen die daar niet mee bezig zijn, zou je denken. Het tegendeel was waar”, gaat Sophie Van Hulle verder. “We zijn nu volop bezig met het doorsturen van de cursussen en notities zodat Maithili vanuit Mexico alles kan opvolgen. De hele school toont alle begrip voor haar bijzondere situatie.” Concreet zullen er in de loop van het schooljaar verschillende acties op poten gezet worden om de ouders financieel een hart onder de riem te steken. Te beginnen met een pannenkoekenslag binnenkort. Daarna volgt nog een inzameling via Music For Life. “Haar grote broer volgt ook les in onze school. We hebben het verhaal dus sowieso al van het prille begin opgevolgd. Waar mogelijk, zullen we hulp bieden om de verdere behandelingen mee te helpen financieren“, aldus de directrice.

Massale steun

Die steun is volgens papa Sam Vanhille nog steeds meer dan welkom. Het scheelde weinig of de therapie moest noodgedwongen stopgezet worden. “Dankzij alle aandacht van jullie lezers zijn we er toch in geslaagd voldoende financiële middelen te vinden”, zegt een opgeluchte papa Sam. “We kwamen er ook door in contact met een bekend reclamebureau dat volgende week een benefiet organiseert voor ons. Op 21 september huurt het een filmzaal af in Antwerpen voor een gratis voorstelling van ‘Kingsman – The Golden Circle’. Alle bezoekers kunnen erna een vrije bijdrage leveren.” Ook vorig weekend nog zamelde een groep jongeren geld in op de ‘langste toost ter wereld’ in Damme. De familie benadrukt hun dankbaarheid. “Elke euro helpt. Na haar terugkeer zal Maithili nog verschillende keren opnieuw naar Mexico moeten voor de rest van de behandeling.”

(MM)

Wie het gezin wil helpen, kan een gift doen op het speciale rekeningnummer van Maithili Vanhille BE60 9795 4214 9270. Voor bedrijven is er een feitelijke vereniging opgericht, zodat ze een debetnota kunnen krijgen en de gift 100 procent aftrekbaar is. Meer info via info@mollen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier