Maité Degryse mag naar WK paalsport: “Erotisch? Een coole sport, ja!”

Maité Degryse (links) en Eowyn Van de Putte tijdens hun oefening. © gf
Gillian Lowyck

Wie bij paaldansen denkt aan groezelig stripclubs en alles wat daarbij hoort, kan er niet meer naast zitten. De paalsport is een heel atletische en moeilijke sport. Maité Degryse (27), afkomstig uit Oostende, is geselecteerd voor het wereldkampioenschap in oktober in Canada.

Eerst en vooral: wat is paalsport precies? Volgens de Nederlandse Paalsportbond is het een sport waarbij je op een beheerste en gecontroleerde manier fysiek in en om de danspaal beweegt. Kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen staan centraal. Zeg dus niet zomaar paaldansen tegen deze sport!

Maité Degryse (27) is uit Oostende afkomstig en woont ondertussen al enkele jaren in Gent. In het dagelijkse leven runt ze haar eigen marketingbedrijf en daarnaast is ze erg actief bezig met paalsport. “Toen ik naar Gent verhuisde, was ik op zoek naar een nieuwe sport”, vertelt ze. “Als kind heb ik altijd veel geturnd en niet sporten was geen optie voor mij. Op doktersadvies probeerde ik de paalsport. De arts zei dat het heel goed voor mijn lichaam zou zijn.”

Zo gezegd, zo gedaan. Maité beoefent de sport nu twee jaar. “Eerst en vooral: dit is niet erotisch”, benadrukt ze. “Dit is gymnastiek en heel atletisch. Er zijn ook strenge regels. Zelf train in ongeveer drie keer per week. Het is eigenlijk topsport.”

Blauwe plekken

Samen met Eowyn van de Putte nam Maité enkele weken geleden aan het Nederlands kampioenschap paalsport mee in de categorie doubles. “Waarom we deelnamen? Dat competitieve zat er bij mij altijd al in.” Het duo won de strijd en daarom mogen de dames naar het WK in Canada, waar ze tegen teams uit de hele wereld zullen strijden. “Wij voeren de oefeningen met twee uit. We worden op heel wat categorieën beoordeeld. Van techniek tot choreografie.”

“Wat ik het leukste vind aan paalsport? Eerst en vooral dat je het met twee kan beoefenen. Verder kan ik het ook altijd moeilijker maken. Ik wil mezelf pushen om het altijd beter en beter te doen. En het is ook gewoon een heel coole sport! In het begin heb ik wel afgezien, dat wel. Ik stond vol blauwe plekken. En die paal wringt ook aan je huid, waardoor je continu ‘slangenbeten’ krijgt. Gelukkig gaat dat beter na een tijdje. De voldoening is ook heel groot. Het is het echt wel waard.”

“Paalsport is een van de weinige sporten waarbij je echt al je spieren gebruikt”, besluit Maité. “Het is een volledige lichaamstraining, maar je hebt eigenlijk niet het gevoel dat je aan het trainen bent. Je bent heel gracieus bezig. Dat verklaart misschien waarom paalsport zo populair is op Instagram. Het ziet er gewoon heel erg mooi uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier