Maïté (12) uit Heule viert vormsel na jaar vol zware gezondheidsproblemen

Achteraan zitten links papa Christ Vandenbussche en broer Jari Vandenbussche. Op de tweede rij zitten mama Lies Desmet, zus Magalie Vandenbussche en Heleen Maes (vriendin van Jari). Maïté Vandenbussche zit helemaal vooraan. © EDB
Redactie KW

Bij de familie Vandenbussche slaakt men een zucht. Na nog een jaar met medische problemen, kan dochter Maïté toch haar vormsel doen. De hele familie kijkt uit naar het feest.

Maïté Vandenbussche (12) heeft een zwaar jaar achter de rug. Ze kampte met een tumor op haar been en had problemen met haar rug die scheef groeide. Maar nu kijkt ze uit naar haar vormsel op het einde van de maand. “We waren blij toen 2017 voorbij was, en kunnen nu echt eens vieren!”

Aan zijden draadje

Chris Vandenbussche en Lies Desmet zijn de ouders van Magalie (22), Jari (19) en Maïté (12). “Er waren al problemen toen ik zwanger was van Maïté. Ik moest vier maanden plat liggen in het ziekenhuis, eerst in Izegem waar we toen woonden en later in UZ Gent.” Bij de bevalling op 1 februari 2006 was Lies helemaal geïnfecteerd en verloor ze zodanig veel bloed dat haar leven aan een zijden draadje hing. Er volgden drie operaties eer het levensgevaar geweken was.

“Ik ben niet meer bang om te sterven, ik heb de dood in de ogen gekeken”, zegt Lies. Maïté kreeg tweemaal een klaplong na de geboorte. “Gelukkig was ze een vechter. Ze werd ook geboren met klompvoetjes en belandde in het gips. Maïté werd later geopereerd door dokter Verbauwheede, die zo precies werkte, dat ze zelfs nog kriebels aan haar voeten kan voelen. We hadden nooit gedacht dat Maïté ooit zou kunnen stappen”, vertelt Lies.

In het tweede leerjaar werd Maïté geopereerd aan haar achillespees. Ze heeft ook de ziekte van Sever, waardoor haar stabiliteit weg is. Maïté draagt nu nachtspalken. In het derde leerjaar kwamen dan blaasproblemen de kop opsteken. Toen Maïté in het vijfde leerjaar zat, merkte het CLB dat er iets aan haar rug was. “We zijn onmiddellijk naar dokter Verbauwheede geweest, want die kent Maïté.” Het verdict was dat Maïtés rug scheef staat. Ze draagt hiervoor nu een corset dat ze twee jaar lang 23 op de 24 uur moet aanhouden. “Maïté is de laatste maanden zo gegroeid, dat het overal duwt. We zouden moeten 2.500 euro uit eigen zak betalen als we voor het aflopen van een jaar een nieuw corset nodig hebben.”

Alsof al het leed nog niet genoeg was, werd op 6 juli vorig jaar een tumor vastgesteld in Maïtés rechterscheenbeen. “Doordat ze ‘s nachts spalken draagt, is dit vroeg opgevallen want het begon te duwen.” Chris vertelt dat hij bij het vernemen van dit nieuws gecrasht is. “In Gent en Leuven krijgen we te horen dat Maïté een geval van bp is, waarmee men bedoelt ‘brute pech’. Alles is toeval en niets van de problemen heeft met elkaar te maken. Het was een tumor van 2,8 cm. Gelukkig bleek het een goedaardige te zijn.”

Niet betuttelen

Maïté neemt alles goed op en wil zeker geen medelijden. Ze heeft het meeste verdriet als ze ziet dat haar ouders het moeilijk hebben. “Ik was gewoon kwaad toen die tumor ontdekt werd, nog maar iets dat ik erbij had”, zegt ze. “Ze heeft nochtans soms moeilijke dagen”, pikt haar mama Lies weer in. “We weten dat we moeten ingrijpen als ze ‘zegt’ dat ze pijn heeft, want dan is het al erg. Ze haat het ook dat mensen haar betuttelen. In Sint-Amandsbasisschool Noord wordt ze goed opgevangen.”

Het vormselfeest moet de pijn van de voorbije maanden ietwat doen vergeten. “Eindelijk is er tijd om te genieten. Met de hele familie”, glimlacht Maïté.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier