Maison Bernadette in Zwevegem wil meer zijn dan winkel voor tweedehandskledij

We zien schepen Marc Claeys, pastoor Dirk Decuypere, Kristof Callewaert en Eline Claeys, dochter van de verontschuldigde Marijke Vercruysse.© GJZ
We zien schepen Marc Claeys, pastoor Dirk Decuypere, Kristof Callewaert en Eline Claeys, dochter van de verontschuldigde Marijke Vercruysse.© GJZ
Redactie KW

Een deel van de Sint-Bernardakerk in Zwevegem-Knokke is voorbehouden voor ‘Maison Bernadette’. Daar zal men tweedehandskledij verkopen, onder meer voor mensen die het met wat minder moeten doen.

Sinds kort werd ‘Maison Bernadette’ gelanceerd. Dit is een winkel voor tweedehandskledij van de Pastorale Eenheid Maria Magdalena Zwevegem. “Iedereen mag in de kerk van Zwevegem-Knokke tweedehandskledij in goede staat, binnenbrengen. Omdat in het centrum van de gemeente ’t Boetiekske al actief is, dat vooral werkt rond kinder- en jongerenkledij, richten wij ons op de volwassenen. Er kwam al heel wat binnen, maar we zijn momenteel vooral op zoek naar eigentijdse kledij voor jongeren tussen 18 en 25 jaar. Daar blijkt wel vraag naar te zijn”, legt Kristof Callewaert, medeverantwoordelijke van Maison Bernadette uit.

De kledij stelt men gratis ter beschikking aan mensen die het financieel moeilijk hebben. “We werken hiervoor nauw samen met de gemeente door te participeren in het armoedeplan. Mensen kunnen dus via het OCMW doorverwezen worden, of door de voedselverdeelcentra actief in de gemeente.”

Vliegende start

De werking van Maison Bernadette is in handen van vrijwilligers. “We hebben nu al een team van zo’n 20 mensen die hun schouders onder het project steken. Het is dan ook altijd een heel gezellige bedoening. Niettemin zijn helpende handen nog steeds welkom”, aldus Kristof.

“Vooral op zoek naar eigentijdse kledij voor jongeren tussen 18 en 25 jaar”

Maison Bernadette kende een vliegende start. Dit bleek ook na de oproep tijdens de vasten om kledij in te zamelen. “Elke brievenbus in Zwevegem kreeg een flyer met de vraag om kledij te delen. We schreven ook een wedstrijd uit om een logo te ontwerpen. Hier kwamen maar liefst 35 inzendingen binnen waaruit we er drie selecteerden. Nu is het aan het grote publiek om er het beste uit te kiezen.”

Wat wellicht weinig mensen weten dat de heilige Maria Bernarda eigenlijk Bernadette van Lourdes is. “De naam Bernadette is dus logisch en vermits ze een Franse was, staat ‘Maison’ daar ook mooi bij en zeker als het over kledij gaat”, verklaart Kristof de naam.

Men wil zelfs in de toekomst een permante tentoonstelling uitbouwen rond Bernadette Soubirous. Het is ook de bedoeling om er ook een ontmoetingsplek van te maken waar mensen een praatje kunnen slaan bij een tas koffie.

Verantwoordelijken

De verantwoordelijken van Maison Bernadette zijn priester Dirk Decuypere, Kristof Callewaert en Marijke Vercruysse.

De officiële opening is voorzien op zaterdagavond 16 oktober met een heuse modeshow in de kerk van Knokke. (GJZ)

Mensen die zich als model willen melden, kunnen best mailen naar maisonbernadette@kerkinzwevegem.be.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten