Magneetvissers vinden weer 63 explosieven in vijver in ‘t Bosje Oostende

Redactie KW

Voor de tweede keer in vijf dagen tijd vonden magneetvissers explosieven in een vijver in het Maria-Hendrikapark. Dit keer ging het om liefst 63 ontstekingen en bommen.

Victor Huyghe (17) uit Leisele en Miel Dekien (20) uit De Panne zijn al twee jaar fervente magneetvissers. Ook Herben Huyghe, een neefje van Victor, was er dit keer bij. Ze vissen met een magneet aan een touw of gaan met een surfpak in het water en prikken in het slijk met de magneet aan een stok. Zo ging het deze keer. Ze zoeken de bodem af naar magnetische spullen. “Dat zijn meestal fietsen en fietsonderdelen of verkeersborden”, vertelt Victor. “Heel soms vinden we ook eens materiaal uit de oorlog. Het is goed voor het milieu als wij metalen uit het water halen. En het is leuk voor ons als we iets vinden.”

“We zijn begonnen in de vaart in De Panne, kochten later een zwaardere magneet en trekken er nu op uit in de regio: naar Ieper, Nieuwpoort, Oostende, Brugge… Plaatsen waar veel water is”, legt Victor uit. “We hebben een vergunning moeten aanvragen in onze gemeente, maar met die vergunning mogen we overal gaan magneetvissen. We vinden dit rustgevend. Het leuke is ook dat je nooit weet wat je zal vinden.”

“Op zich vinden we het niet meer zo speciaal om munitie te vinden, maar hier is het wel bijzonder omdat het er zo veel zijn. We pakken het wel professioneel aan. We brengen de explosieven aan de kant zonder ze aan te raken en bellen de ontmijningsdienst DOVO om ze onschadelijk te maken. Die zijn onderweg. Ook de politie is intussen ter plaatse. De explosieven vonden we in de zogenaamde Konijnenvijver, dezelfde als waar we zaterdag tien bommen en vier granaten vonden. Ze lagen in een rechte strook van 25 m breed.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier